Objavljeno u Vijesti, 09.04.2020.

Projekt Školska shema voća i povrća

U kolovozu 2019. godine temeljem javnog poziva Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju za podnošenje zahtjeva za sudjelovanje u projektu Školska shema voća i povrća, Grad Vinkovci kao osnivač osnovnoškolskih ustanova prijavio je sedam osnovnih škola:  OŠ "Antun Gustav Matoš", OŠ Ivana Mažuranića, OŠ Nikole Tesle, OŠ Ivana Gorana Kovačića, OŠ Bartola Kašića, OŠ Josipa Kozarca i OŠ Vladimira Nazora. Isporuka voća i povrća u okviru Školske sheme odvijala se jednom tjedno u dane održavanja nastave u školskoj 2019./2020. godini.

Odlukom od 15. listopada 2019. godine Gradu Vinkovci je za provedbu projekta Školska shema 2019./2020. odobren iznos od 111.494, 84 kn.

U skladu s Odlukom Vlade Republike Hrvatske od 13. ožujka 2020. o obustavi izvođenja nastave u visokim učilištima, srednjim i osnovnim školama te redovnog rada ustanova predškolskog odgoja i obrazovanja i uspostavi nastave na daljinu te Odlukom ministra zdravstva o proglašenju epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2 od 11. ožujka 2020. godine, ministrica poljoprivrede je dana 17. ožujka donijela Odluku o privremenoj obustavi provedbe Školske sheme.

U okviru nastojanja da se u ovom kriznom vremenu ipak osigura kontinuitet provedbe Europska komisija je dala preporuke državama članicama da je proizvode prihvatljive za mjeru distribucija u okviru Školske sheme uputno isporučivati nekim od sljedećih ustanova: bolnicama, bankama hrane, organizacijama i ustanovama koje skrbe o osobama slabijeg socijalnog statusa. 

Slijedom navedenog Ministarstvo poljoprivrede predložilo je modifikaciju Školske sheme 2019./20. na način da umjesto školskih ustanova u shemu ulazi Hrvatski crveni križ (HCK)/Hrvatski Caritas (HC), a umjesto ciljane skupine učenika korisnici humanitarne pomoći HCK/HC

Grad Vinkovci je 7. travnja 2020. godine poslao suglasnost Ministarstvu poljoprivrede na predložene modifikacije te će u suradnji s Hrvatskim Crvenim križem Vinkovci nastaviti provoditi projekt isporuke voća/povrća našim najpotrebitijim sugrađanima, a za što su  namijenjena preostala neiskorištena sredstva projekta u ukupnom iznosu od 42.231,54 kn.