Objavljeno u Vijesti, 20.03.2020.

Programom „Zaželi“ osigurana skrb o starijima i nemoćnima

Pružanje pomoći starijim i ugroženim osobama tijekom epidemije korona virusa Grad Vinkovci provest će kroz program “Zaželi - Program zapošljavanja na području grada Vinkovci”.  Kroz prošlih godinu dana u program je uključeno 50 osoba koje su prošle program edukacije za gerontodomaćice i njegovateljice. Projektom je trenutno pružena pomoć za 300 korisnika, dok ih je još 60 na listi čekanja.

 

„Obzirom da među trenutnim korisnicima ima onih koji žive u istom kućanstvu sa članovima svojih obitelji, trenutno smo u fazi selektiranja kako bismo izdvojili one najpotrebitije kojima će na raspolaganju biti osobe koje provode projekt na terenu.”- izjavio je Hrvoje Niče, pročelnik UO za gospodarstvo Grada Vinkovaca.

 

Svim djelatnicama u okviru projekta „Zaželi“ osigurana je potrebna oprema za rad i dane upute na koji način djelovati.  Odlukom Gradonačelnika točno su definirane mjere kojih će se djelatnice programa „Zaželi“ trebati strogo pridržavati prilikom obilaska korisnika programa. Djelatnice će prilikom obilaska korisnika biti dužne koristiti zaštitnu opremu (medicinsku masku, rukavice), pozvoniti te se odmaknuti od vrata/praga minimalno 5 metara. U razgovoru s korisnikom, koji ne smije trajati duže od 5 min, djelatnice će pitati za žurne potrebe, u prvom redu lijekove i proizvode za održavanje zdravlja, izbjegavati uzimanje novca za nabavku potrepština te voditi evidenciju o posjeti korisniku , vremenu i mjestu posjete te koju vrstu potrebe ima korisnik.

 

Osobe koje rade neće ulaziti u domove nego će raditi sa dovoljne distance i za njih obavljati ono najpotrebitije - nabavu hrane, lijekova i plaćanje računa - jer znamo svi da su starije osobe najsavjesnije po tom pitanju.