Objavljeno u Vijesti, 20.09.2019.

Premijer Plenković otvorio Istočnu obilaznicu grada Vinkovaca

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić danas su svečano pustiti u promet Istočnu obilaznicu grada Vinkovaca, a blagoslovio ju je mons. Tadija Pranjić, župnik župe sv. Euzebija i Poliona.

Pemijer Plenković izrazio je zadovoljstvo što je u nešto više od dvije godine dovršena Istočna obilaznica grada Vinkovaca. “Riječ o projektu koji će omogućiti rasterećenje prometa u samom gradu, ali koji bi u budućnosti puno bolje trebao povezati Vukovar i Vinkovce, Osijek i Vinkovce te Vinkovce i Županju te učiniti promet u ovom djelu Vukovarsko–srijemske županije puno kvalitetnijim.”, rekao je premijer Plenković.

Istaknuo je kako mu je drago da se ovo sve događa danas uoči otvorenja 54. Vinkovačkih jeseni, najcjenjenije smotre hrvatskog izvornog folklora.

“Posebno mi je drago da i ovo predstavlja jedan dio našeg angažmana kroz Projekt “Slavonija, Baranja i Srijem” koji je u protekle tri godine stalnim našim angažmanom, dijalogom i suradnjom sa svim partnerima koji u njemu sudjeluju usmjerio od ukupno 18,75 milijardi kuna koje Hrvatska ima na raspolaganju iz europskih fondova do sada 11 milijardi kuna za brojne projekte koje smo realizirali i o kojima smo razgovarali početkom rujna u Orahovici.”, kazao je premijer Planković te najavio kako će se deseti Savjet za “Slavoniju, Baranju i Srijem” održati u Vukovarsko–srijemskoj županiji i to u gradu Vukovaru.

Gradonačelnik Ivan Bosančić istaknuo je kako je ovaj projekt važan ponajprije zbog građana Vinkovaca zbog izmještanja teretnog prometa iz grada i povećanja sigurnosti u prometu. Važna je i u gospodarskom smislu kako za Vinkovce tako i Vukovarsko-srijemsku županiju.

“Ovo je projekt koji otvara novu perspektivu Vinkovcima, jer čitav jedan dio grada koji do sada nije bio otvoren i za gospodarske djelatnosti sada će biti dostupan. Riječ je o prekrasnom objektu i još nam malo nedostaje da stvorimo krug oko cijelog grada. Sav onaj promet koji je išao pokraj bolnice, kroz Ulicu Ruđera Boškovića i Zvonarsku ulicu sada možemo izmjestiti i život ljudima koji žive u tim ulicama učiniti ne sam ugodnijim nego i sigurnijim za njihovu djecu.”, rekao je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić zahvalivši Hrvatskim cestama i Vladi RH što su našli snage da izgrade ovako jedan prekrasan objekt.

Projekt izgradnje Istočne obilaznice grada Vinkovaca vrijedan 120 milijuna kuna krenuo je u svibnju 2017., a obuhvaća 7,6 kilometara ceste i četiri nadvožnjaka – preko željezničke pruge Zagreb – Tovarnik, preko kraka 5 čvora Vinkovci–istok, preko željezničke pruge Vinkovci – Drenovci i nadvožnjak preko industrijskog kolosijeka za Silos.

Napravljena su i četiri kružna toka, umjesto križanja sa semaforima koji nepotrebno usporavaju promet i to na cesti Vinkovci – Županja, na istočnom izlazu iz Vinkovaca, u naselju Mirkovci i Mala Bosna te na ulazu u Nuštar. Istočna obilaznica Vinkovaca nastavak je južne vinkovačke obilaznice sagrađene prije desetak godina i počinje kod novog željeznog lučnog mosta na Bosutu uz državnu cestu Vinkovci – Županja na izlasku iz Vinkovaca, ide do prigradskog naselja Mirkovci i siječe se s državnom cestom Vinkovci – Tovarnik te nastavlja do Nuštra, gdje izbija na državnu cestu prema Vukovaru.