Objavljeno u Vijesti, 31.08.2019.

Preko 500 trkača sudjelovalo u prvom Vinkovci half marathonu

Luka Gjajić iz Kutjeva i Sonja Sabo iz Đakova pobjednici su “Vinkovci half marathona 2019.”, u muškoj i ženskoj konkurenciji. Luka je utrku dugu 21 kilometar istrčao za 1 sat i 27 minuta, dok je Sonja istu dionicu svladala za 1 sat i 49 minuta.

Veliki broj natjecatelja, ali i gledatelja koji su ih pratili i bodrili, okupio se danas u Vinkovcima unatoč teškim vremenskim uvjetima. Maratonci su uglavnom bili zadovoljni stazom kojom su trčali, no dosta ih se požalilo na veliku vrućinu koja ih je pratila, posljednji su u cilj naime stizali oko podne. “Ne mogu reći da sam pretjerano zadovoljna rezultatom, odnosno vremenom za koje sam istrčala ovu utrku, moglo je i bolje. Ipak, uvjeti su zbog velike vrućine bili dosta teški, tako da se ne smijemo žaliti”, priča nam pobjednica u ženskoj konkurenciji Sonja Sabo. Napominje da voli trčanje, ali da trenutno trenira 2-3 puta tjedno, jer za više od toga nema vremena.

Pobjednik u muškoj konkurenciji Luka Gjajić ističe da se aktivnije trčanjem počeo baviti tek prije osam mjeseci. Unatoč tome ovo mu je već drugi polumaraton u protekla dva mjeseca. “Moram biti zadovoljan osvojenim prvim mjestom, nije bilo lako, pogotovo zbog vremenskih uvjeta, no na kraju je sve dobro prošlo, a ovom prilikom čestitam organizatorima na pripremi utrke i staze. Atletikom sam se aktivno počeo baviti početkom godine i cilj mi je što više napredovati. Što se tiče samih priprema za ovakve utrke, mogu reći da sam se posebno pripremao posljednja tri mjeseca, što podrazumijeva 5-6 treninga tjedno, uz sudjelovanje ne nekim manjim utrkama”, objašnjava Luka Gjajić.

Drugo i treće mjesto u muškoj konkurenciji osvojili su Filip Lovrić iz Vinkovaca i Kristijan Anđelić iz Retkovaca, a u ženskoj Katarina Martinović iz Otoka i Ivana Habijanović iz Valpova.

Prvi vinkovački polumaraton održan je u organizaciji Udruge građana FCT, a uz potporu Grada Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije.

“Mnoga su sportska društva postojala i još uvijek djeluju na području Vinkovaca, ali “kraljica sportova”, atletika, u Vinkovcima je nekako uvijek ostajala u sjeni ostalih sportova, unatoč dobrim rezultatima i ostvarenjima vinkovačkog atletskog kluba. No, ove smo godine uspjeli okupiti entuzijastične rekreativce i profesionalne trkače te se, uz potporu Grada i Županije, odvažili na organiziranje ovog događaja. Na ovaj način željeli smo pokazati kako se po slavonskim stazama i lenijama itekako trči. Ovo je utrka posvećena gradu Vinkovcima, njegovim stanovnicima i posjetiteljima, svima onima koji slobodne trenutke provode u šetnji ili rekreaciji kroz drvorede gradskih parkova, na obalama Bosuta, udišući svježinu okolnih stoljetnih šuma koje “čuvaju” Vinkovce poznate kao zdrav grad”, ističu organizatori.

Vinkovčani i njihovi gosti danas su, uz polumaratonsku, imali priliku trčati i utrku za građane koja je bila ipak nešto kraća, odnosno trčala se dionica u dužini od 5 kilometara. Velikom broju građana u ovoj utrci pridružio se i gradonačelnik Ivan Bosančić, koji se vrlo brzo “pronašao” u skupini na začelju koja je utrku, što je najvažnije, istrčala do kraja i uz to se i dobro zabavila.

“Cilj svega i je druženje i dobra zabava uz, naravno, popularizaciju trčanja i fizičkih aktivnosti. Važno je to u današnje vrijeme, pogotovo ako znamo da veliki broj ljudi dosta vremena provodi u zatvorenom i uz elektroničke uređaje”, istakuno je gradonačelnik, uz poruku da će se za sljedeću godinu ipak bolje pripremiti. U utrci građana prvo mjesto u muškoj konkurenciji osvojio je Davor Topalović iz Komletinaca, drugi je bio Ivan Bičanić iz Rokovaca, a treći Martin Curić iz Osijeka.

U konkurenciji dama najbolja je bila Ana Martinović iz Otoka, drugo mjesto zauzela je Laura Rajčić, također iz Otoka, dok je treća bila Marija Topalović iz Vinkovaca. Trčali su i najmlađi, pa je tako u dječjoj utrci na 800 metara prvo mjesto osvojio Josip Slaviček iz Cerića, dok su dvije djevojčice iz Otoka, Matea Hraško i Martina Ljubić, osvojile drugo, odnosno treće mjesto.