Objavljeno u Vijesti, 19.08.2019.

Preko 17 milijuna kuna za energetsku obnovu “Prve škole”

Sredstva su osigurana, potpisani su ugovori s izvođačima radova i uskoro bi trebala započeti dugo očekivana energetska obnova vinkovačke “Prve osnovne škole”, odnosno Osnovne škole Antun Gustav Matoš Vinkovci.

Od ukupno 17.304.432 kuna, koliko će biti utrošeno za ovu svrhu, iznos bespovratnih sredstava iznosi gotovo 10 milijuna i 200 tisuća kuna, dok je preostali iznos osiguran u proračunu Grada.

Projekt je sufinanciran kroz Kohezijski fond u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju od 2014. do 2020. godine, a zajednički ga provode agencija VIA i Grad Vinkovci, odnosno Upravni odjel društvenih djelatnosti. Posrednička tijela u provedbi projekta su Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Danas je gradonačelnik Ivan Bosančić potpisao ugovor o izvođenju radova na energetskoj obnovi zgrade ove škole s vinkovačkom tvrtkom Watmont, u vrijednost od 7.121.632 kune, te ugovor o usluzi stručnog nadzora i koordinatora zaštite na radu s tvrtkom Artom iz Vinkovaca, u vrijednosti od 35.000 kuna.

“Ono što je najvažnije je činjenica da ćemo stvoriti bolje uvijete za učenje i razvoj našoj djeci i bolje uvijete za rad samim profesorima i drugim djelatnicima škole. Na ovaj način uštedjeti ćemo i značajna sredstva kada je sama potrošnja energije u pitanju, a onda će se taj novac moći preusmjeriti tamo gdje se ukaže potreba. Dodao bih da je jako važno i to što će radove izvoditi domaće tvrtke, tako da sredstva iz ovog projekta ostaju u Vinkovcima te isti ima, uz obrazovnu i energetsku, i gospodarsku važnost”, istaknuo je gradonačelnik.

Svrha projekta je energetska obnova zgrade škole i zgrade športske dvorane, dok je cilj projekta smanjenje potrošnje energije za grijanje i hlađenje na godišnjoj razini od najmanje 50% u odnosu na prijašnje razdoblje. U sklopu projekta bit će provedeno nekoliko mjera energetske učinkovitosti, mjera poboljšanja toplinske izolacije krovišta i pročelja, zamjena vanjske stolarije energetski učinkovitijom, ugradnja novog visokoučinkovitog sustava grijanja, ugradnja rekuperatora za ventilaciju dvorane, ugradnja dizalice topline zrak-zrak te poboljšanje učinkovitosti rasvjete.

Provedba ovih mjera rezultirat će smanjenjem potrošnje energije za grijanje na godišnjoj razini gotovo 69% u odnosu na godišnju potrošnju za grijanje prije provedbe navedenih mjera, što će ujedno doprinijeti i smanjenju godišnje emisije CO2 za gotovo 59%.

“Osnovna škola Antun Gustav Matoš izgrađena je davne 1987. godine i od tada značajnih ulaganja u zgradu ili igrališta nije bilo. Osim obnove nakon ratnih razaranja kada je izmijenjen dio stolarije i popravljen krov. Posljednjih nekoliko godina do izražaja dolazi dotrajalost stolarije i krovišta koji nam, zbog čestih popravaka, predstavljaju veliko financijsko opterećenje. Sustav grijanja u školi je zastario, koristimo kotao iz 1977. godine kojeg redovito servisiramo i popravljamo. Trenutno je sustav postavljen tako da ukoliko u školi želimo toplu vodu sustav grijanja mora stalno raditi, bilo da su ljetni ili zimski mjeseci. Isto tako nismo u mogućnosti isključiti grijanje prema potrebama iz učioničkog dijela zgrade, za vrijeme trajanja školskih praznika recimo, te uključiti grijanje samo u dvorani ili samo u uredima. Ovakav sustav će biti zamijenjen učinkovitijim te prilagođen trenutnim potrebama škole. Rasvjeta u školi također je neučinkovita i bit će zamijenjena LED rasvjetom koju planiramo postaviti i na školsko igralište”, objašnjava ravnatelj škole Dario Dragun.

Dodaje i da će, ukoliko sve bude išlo prema planu, novac koji uštede uložiti u opremanje kabineta pojedinih predmeta, učionica, školske kuhinje, prostora za učenike u produženom stručnom postupku te trim dvorane za učenike s posebnim potrebama.