Objavljeno u Vijesti, 12.06.2020.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u posjetu Vukovaru

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u pratnji ministara u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici Vukovar potpisao je dva sporazuma vezano za nastavak preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja te promicanje vrijednosti Domovinskog rata.

S ravnateljicom Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar Vesnom Bosanac sporazume su potpisali ministar zdravstva Vili Beroš i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Prema riječima ravnateljice bolnice, od 2016., kada je projekt počeo, obavljeno je oko 5 i pol tisuća pregleda, a s obzirom na to da je riječ o rizičnoj populaciji, upravo su preventivni pregledi ključ liječenja i spašavanja života branitelja.

Nakon potpisvanja sporazuma, ravnateljica Bosanac uručila je prigodne zahvalnice predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, te ministrima Viliju Berošu i Tomi Medvedu.

Republika Hrvatska preuzela je osnivačka prava nad vukovarskom bolnicom u ožujku ove godine temeljem Zakona o prijenosu osnivačkih prava nad Općom županijskom bolnicom Vukovar i Bolnicom hrvatskih veterana na Republiku Hrvatsku. Dosadašnji osnivač bolnice bila je Vukovarsko-srijemska županija.

Vukovarska bolnica i s novim statusom nastavlja obavljati zdravstvene djelatnosti koje obavlja opća bolnica sukladno odredbama zakona kojim se uređuje zdravstvena zaštita, a s obzirom na to da je od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku i mjesto obilježavanja posebnog domovinskog pijeteta, u bolnici se obavlja i memorijalno-edukacijska djelatnost sa svrhom promicanja vrijednosti Domovinskog rata.

Nakon posjeta bolnici, premijer je u Vukovaru otvorio Ured Zaklade Vrhbosanske nadbiskupije. Metropolit vrhbosanski i predsjednik Upravnog odbora Zaklade Vrhbosanske nadbiskupije kardinal Vinko Puljić naglasio je da je Hrvatima u BiH vrlo važna potpora Hrvatske. Vukovar kao mjesto u kojem se otvorio Ured, zaključio je, nije izabran slučajno.

Plenković je naglasio da je Vukovar grad Heroj, simbol Domovinskog rata, stradanja hrvatskog naroda u Domovinskom ratu, ali i simbol slobode, mira, mirne reintegracije, grad na Dunavu na temelju kojega baštinimo našu podunavsku orijentaciju, grad u koji svi zajedno ulažemo jer želimo da se oporavi od teških rana.

Simbol Vukovara je za hrvatski narod jako važan, a to je simbolika i naše žrtve u BiH, rekao je Puljić.

Andrej Plenković će zatim sudjelovati na druženju članova i simpatizera HDZ-a u organizaciji HDZ-a Grada Vukovara.