Objavljeno u Vijesti, 25.06.2020.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković otvorio novu zgradu Zavoda za hitnu medicinu VSŽ

U Vinkovcima je danas svečano otvorena nova zgrada Zavoda za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije. Ukupna vrijednost investicije nove zgrade zajedno sa opremanjem iznosi 8 milijuna kuna, te je u cijelosti financirana iz županijskih decentraliziranih sredstava. Radovi su trajali dvije godine, a zemljište je poklonila Opća županijska bolnica Vinkovci.

Zgradu je svečano otvorio predsjednik Vlade RH Andrej Plenković istaknuvši kako mu je drago što je ponovno u Vinkovcima i u Vukovarsko – srijemskoj županiji. “Ulaganja u zdravstveni sustav na razini Hrvatske izrazito su važna, osobito ulaganja u novu modernu ifrastrukturu koja ide ukorak s potrebama pacijenata i svih zdravstvenih djelatnika. Ova investicija od osam milijuna kuna, kao i 106 djelatnika hitne medicine na području Vukovarsko–srijemske županije su velika potpora i sigurnost građanima.”, rekao je premijer Plenković te uputio čestitke svima koji su učinili maksimalne napore da iz ovih decentraliziranih sredstava županija izgradi ovakvu zgradu te da podigne kvalitetu zdravstvene skrbi, osobito hitne medicine.

“U madatu ove vlade u zdravstvo Vukovarsko–srijemske županije uloženo je 142 milijuna kuna. Kroz Zakon o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave, odnosno reformom koju smo proveli povećali smo županijske, gradske i općinske proračune za 80 posto, te su jedinice loklane samouprave na području županije uprihodovale 205 milijuna, odnosno 80% više, nego što je to bilo 2017. I za vrijeme pandemije COVID-a 19 stali smo iza radnika i poslodavaca i u Vukovarsko – srijemskoj županiji te smo na zahtjev 2342 poslodavca osigurali plaće za 16 tisuća radnika u iznosu od 130 milijuna kuna.”, kazao je Plenković.

 Svečanosti otvorenja nazočila je i ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević koja je istaknula zadovoljstvo moderno uređenom hitnom, vozilima koja su kompletno opremljena po europskim standardima. “Uložili smo u zgradu, ali i ono važnije uložili smo i u ljude.”, kazale je Grba Bujević.

Župan Božo Galić istaknuo je kako izgradnja nove zgrade Zavoda za hitnu medicinu VSŽ znači unaprjeđenje sustava hitne medicine u najistočnijoj hrvatskoj županiji, te je naveo kako su djelatnici HMS više puta i u teškim i zahtjevnim situacijama pokazali svoju stručnost i sposobnost, te su uspješno djelovali i u izvanrednim situacijama.

Ravnatelj Zavoda Mato Matić istaknuo je kako su izgradnjom ove zgrade, djelatnici i pacijenti dobili kvalitetan prostor koji će omogućiti još bolju zdravstvenu zaštitu građana i pacijenata. “Nova zgrada, čija je površina 1.000 m2 (prizemlje i kat) sadrži prostor za prijem pacijenata, reanimaciju, ambulantu, prostor za rad i odmor djelatnika, garaže za vozila, upravu, edukacijski centar i arhivu.

Matić je za idući mjesec najavio i izgradnju zgrade ispostave Zavoda za hitnu medicinu koja će se nalaziti u Županijskoj ulici u Vukovaru za koju je Vukovarsko-srijemska županija osigurala milijun i 700 tisuća kuna za prvu fazu gradnje, a zemljište je darovao Grad Vukovar.