Objavljeno u Vijesti, 05.09.2018.

Povijesno gostovanje vinkovačkog kazališta

Za Gradsko kazalište ”Joza Ivakić” Vinkovci prethodna godina bila je prepuna uspjeha, važnih događaja i obljetnica te dobrih predstava koje su ispunjavale kazališnu dvoranu do zadnjeg mjesta. 10. studenog 2017., kazalište je proslavilo 100 godina kazališnog života u Vinkovcima, 85. godišnjicu smrti Joze Ivakića te 10 godina profesionalnog djelovanja.

Iako su sve predstave izvedene u 2017. godini bile dio obilježavanja visoke obljetnice, središnjica proslave bila je ljubavna komedija Joze Ivakića ”Vrzino kolo”, u koprodukciji s Hrvatskim kazalištem u Pečuhu, 10. studenog 2017. Nakon prve premijere u rujnu 1931. u Zagrebu i u prosincu u Osijeku, predstava više nije prikazivana više nije našla put do kazališnih dasaka. Jezik predstave odgovara Ivakićevom dobu, a sama radnja smještena je u varoš – urbano naselje te pokazuje i bogatstvo i postojanje građanskog sloja.

Redatelj predstave je Vjekoslav Janković, kostimografiju, scenografiju i video projekcije potpisuje Saša Došen, glazbu Igor Valeri, koreografiju Danijel Šota, scenski pokret Petra Blašković, a video materijale snimio je Davor Šarić. Bogatstvo šokačke varoši Janković je prikazao kroz nastupe Folklornog ansambla ”Lisinski” čije se pojavljivanje u obliku pjesme i plesa u kolu koristi kao simbolika naslova predstave.

Sve to je sinoć prikazano i u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, može se reći – na povijesnom gostovanju kazališta. Kao uvod u predstavu, ispred Hrvatskog narodnog kazališta otplesano je bunjevačko kolo, a nakon predstave organiziran je domjenak ”šokački divani“ na kojem su se predstavile i nadolazeće Vinkovačke jeseni. ”S predstavom smo počeli obilježavati 100 godina kazališta u gradu, a hvala svima koji su napunili HNK. Vinkovačko kazalište je premijerno u Zagrebu i to je za nas izuzetno velika čast i potvrda da dobro radimo”, istaknuo je ravnatelj Gradskog kazališta ”Joza Ivakić”.

Ovo povijesno gostovanje vinkovačkog kazališta ispunilo je HNK do zadnjeg mjesta, a među njima je bio i gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić koji nije krio ponos i oduševljenje. ”Naše kazalište napravilo je ogroman uspjeh ove godine, a to pokazuje i poziv da ovdje gostujemo i predstavimo kazalište i grad te da ”Vrzinim kolom” izazovemo smijeh onih koji će posjetiti HNK”, rekao nam je gradonačelnik.