Objavljeno u Vijesti, 16.12.2019.

Potpore mikro poduzetnicima od 15 do 30 tisuća kuna

Grad Vinkovci ove je godine proširio Program poticanja poduzetništva te, uz dosadašnju mjeru potpore novim poduzetnicima po prvi put uveo i mjeru potpore postojećim poduzetnicima, a vijek postojanja poslovnog subjekta, uz broj zaposlenih i vrstu djelatnosti, bio je jedan od kriterija za odabir projekata prihvatljivih za financiranje.

Riječ je o novoj mjeri predviđenoj za postojeće mikro poduzetnike kojima se buduće poslovanje sufinancira s potporom do 30 tisuća kuna, a cilj je da ti poduzetnici ulažu u svoje poslovanje, u svoju dugotrajnu imovinu, a s druge strane da povećaju plaće svojih zaposlenika.

U Velikoj vijećnici Grada Vinkovaca danas su tako uručeni Ugovori o dodjeli potpora iz ovog programa poticanja. “Po prvi puta smo imali program koji je raspisan za mikro poduzetnike, a kojih u gradu imamo 435. Ovo je bila prilika da kroz proračunska sredstva pomognemo naše poduzetnike da se dodatno opreme i pripreme za sve nedaće koje ih čekaju na tržištu. Najmanji odobreni iznos je 15.000, a najveći 30.000 kuna. Mislim da je ovo dobar put kojeg ćemo, zajedno s poduzetnicima, još malo i doraditi i mijenjati, jer i rekli smo da je ovo jedan pilot projekt koji ćemo u budućnosti samo poboljšavati. Cilj je da budemo na raspolaganju poduzetnicima kako bi oni što lakše i brže ostvarili potrebna sredstva”, istaknuo je ovom prilikom gradonačelnik Ivan Bosančić.

U proračunu je za ovu mjeru prvotno bilo osigurano 640.000 kuna što je činilo pola ukupno zatraženih sredstava. Na kraju su ta sredstva u Gradu povećali tako da će poduzetnicima iz gradskog proračuna biti isplaćeno 1.160.000 kuna.

U Upravnom odjelu za gospodarstvo zadovoljni su odazivom poduzetnika, ali i načinom na koji je ovaj program proveden. “Cilj nam je razvoj malog i mikro poduzetništva, jer kompletna strategija grada razvija se upravo na tome. Uz Tehnološki park i Poduzetnički inkubator ove su mjere pokazatelj da smo na dobrom putu, a u narednim godinama nastojat ćemo povećavati sredstava i dodatno poticati naše mikro poduzetnike. U ovom prvom valu fokusirali smo se na mikro poduzetnike jer znamo da je prosječna plaća u Vinkovcima u gospodarstvu 4.400 kuna, dok ona u mikro poduzetništvu iznosi 3.400 kuna. Upravo zbog toga jedan od uvjeta za dobivanje ovih sredstava bilo je povećanje plaće djelatnicima za 10%, a čini mi se da smo mi u Vinkovcima prvi u Hrvatskoj koji smo se odlučili za taj korak te se nadamo da će nas u tome pratiti i ostale jedinice lokalne samouprave”, poručio je pročelnik Hrvoje Niče.

Vlasnik tvrtke “Jabacars” Darko Barić ovom nam je prigodom rekao da je ugodno iznenađen ovakvom odlukom grada, jer oni su mlada tvrtka i nisu se ovome nadali. Sredstva će, kaže iskoristiti za nabavku opreme potrebne za posao, a planiraju i zaposliti još jednog djelatnika.