Objavljeno u Vijesti, 28.03.2018.

Potpisivanje Ugovora o dodjeli financijskih sredstava programu/projektu u području Javnih potreba u kulturi i tehničkoj kulturi Grada Vinkovaca

Ukupan iznos sredstava koji je dodijeljen ovim Pozivom je 669 tisuća kuna od kojih su financirani projekti i programi 67 ustanova, udruga, građana i drugih pravnih osoba

U Velikoj gradskoj vijećnici održan je prijem članova Udruga s područja Grada Vinkovaca kojima su raspodijeljena financijska sredstva temeljem Javnog poziva za predlaganje Programa javnih potreba u kulturi i tehničkoj kulturi Grada Vinkovaca za 2018. godinu.

Predstavnici čak 67 ustanova, udruga, građana i drugih pravnih osoba ovom su prigodom potpisali Ugovor o dodjeli financijskih sredstava programu/projektu u području Javnih potreba u kulturi i tehničkoj kulturi Grada Vinkovaca iz sredstava proračuna za 2018. godinu.

Ukupan iznos koji je dodijeljen ustanovama, udrugama, građanima i drugim pravnim osobama u kulturi i tehničkoj kulturi je 699.000,00 kn, a financirani su projekti i programi 67 ustanova, udruga, građana i drugih pravnih osoba te čak 162 prijavljena projekata/programa. Od toga za ustanove, udruge, građane i druge pravne osobe u kulturi 639.000,00 kn, dok je za ustanove, udruge, građane i druge pravne osobe u tehničkoj kulturi dodijelio 60.000,00 kn.

"Naš najveći pokretač je Vukovarsko-srijemska županija, no da nema sufinanciranja koje nam dodjeljuje Grad Vinkovci putem ovim javnih poziva realizacija svih naših programa ne bi bila moguća", napomenuo je voditelj Kazališne družine "Asser Savus", Slaven Nuhanović. Ovim Javnim pozivom Kazališna družina "Asser Savus" sufinancirana je u iznosu od 72 tisuće kuna za programe: "23. Lutkarsko proljeće u Vinkovcima", "25. Festival glumca u Vinkovcima" i "2. Filmski festival glumca". Ovime su financirane tri nacionalno prepoznatljive manifestacije koje iz godine u godinu imaju sve veći broj posjetitelja što pridonosi sve većoj prepoznatljivosti grada Vinkovaca kao i sveukupnog kulturnog života grada.

Zadovoljstvo ovim sufinanciranjem Grada Vinkovaca ne krije ni Ana Koncul, predsjednica Plesne udruge "Vinkovačke mažoretkinje". Za njih je iz gradskog proračuna ove godine izdvojeno 30 tisuća kuna i to za pet različitih programa/projekata. "Naši godišnji projekti su poprilično skupi te ih zaista nikada ne bismo mogli ostvariti sami iz vlastitih sredstava. Zahvalni smo gradskoj upravi koja je prepoznala naš rad i koja svake godine izdvoji sredstva i za našu udrugu", istaknula je Ana Koncul.

Osim "Vinkovačkih mažoretkinja" i Kazališne družine "Asser Savus", pozamašnim iznosom su financirani i: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti - HAZU (100 tisuća kuna), Ogranak Matice Hrvatske u Vinkovcima (50 tisuća kuna), FA Lisinski Vinkovci (40 tisuća kuna), Udruga Vinkovački šokački rodovi (27 tisuća kuna), Kulturni centar „Gatalinka“ (30 tisuća kuna), Udruga Vinkovački karneval (28 tisuća kuna), KUD „Šumari“ Vinkovci (25 tisuća kuna), Povijesno i športsko društvo Hrvatski sokol (20 tisuća kuna) itd.

Svečanom potpisivanju ugovora bio je prisutan gradonačelnik Grada Vinkovaca Ivan Bosančić sa suradnicima te v.d. pročelnika Upravnog odjela za kulturu i turizam Mario Jurić. "Financijska sredstva koja su ovom prilikom izdvojena iz proračuna Grada Vinkovaca uložena su u zaista kvalitetne projekte koji će svakako neizmjerno pridonijeti razvoju kulturne ponude i kulturnog bogatstva grada Vinkovaca", rekao je gradonačelnik Ivan Bosančić.

Ukupna planirana vrijednost Poziva je bila 760.000,00 kn. Najmanji iznos financijskih sredstava koji se mogao prijaviti i ugovoriti po pojedinom programu je bio 1.000,00 kn a najveći iznos je bio 50.000,00 kn. Odluka o raspodjeli financijskih potpora iz Programa javnih potreba u kulturi i tehničkoj kulturi Grada Vinkovaca za 2018. godinu donesena je 26. ožujka 2018. godine. Nakon završetka provedbe programa/projekta, svi korisnici su dužni nadležnom upravnom odjelu dostaviti dokumentirano programsko i financijsko izvješće o namjenskom korištenju sredstava.