Objavljeno u Vijesti, 09.10.2019.

Potpisan ugovor o energetskoj obnovi zgrade Arhiva u Vinkovcima

Ugovor o energetskoj obnovi zgrade Arhiva u Vinkovcima, u Dugoj ulici 2, danas su potpisali gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić i Đorđe Maglov, direktor poduzeća “Pro-Team” iz Vukovara, izvođača radova. Potpisivanju su nazočili ravnatelj Državnog arhiva u Vukovaru Petar Elez i zamjenica pročelnice Upravnog odjela za turizam i kulturu Grada Vinkovaca Jasna Garvanović.

Projekt energetske obnove zgrade Arhiva u Vinkovcima vrijedan je 1.887.540,66 kuna, uz EU sufinanciranje od 945.485,45 kuna, a rezultirat će smanjenjem potrošnje energije za grijanje na godišnjoj razini 84,45 % te pridonijeti i smanjenju godišnje emisije CO2 za 79,98 %.

“Cilj ovoga, kao i svih naših projekata energetske obnove, je smanjenje utroška energije u našim objektima, ali oni imaju još jedan benefit, a to je poticanje gospodarstva, a time i zapošljavanja, i cilj nam je da sve ove projekte rade tvrtke s našega područja, iz Vinkovaca ili naše županije. Evo danas imamo tvrtku “Pro-Team iz Vukovara kojoj čestitam na dobivenom poslu. Nedavno smo ovaj objekt obnovili iznutra, sada će biti obnovljen izvana i iza toga će Arhiv imati jedan stvarno lijep objekt u Vinkovcima”, istaknuo je gradonačelnik Bosančić. 

Potpisivanju ugovora nazočio je i Petar Elez, ravnatelj Državnog arhiva u Vukovaru pod čijim okriljem djeluje Arhivski sabirni centar u Vinkovcima, koji dogodine obilježava 30 godina postojanja i rada, a u novom prostoru, u koji je preseljen prošle godine trenutno se nalazi najvrijednije gradivo grada Vinkovaca, zapravo vinkovačka prošlost, kako je istaknuo Elez.

“S ovim projektom energetske obnove značajno će se unaprijediti djelatnost arhiva jer ćemo imati i uštedu energije i poboljšane uvjete rada. Nakon preseljenja gradiva i stavljanja u pogon Arhivskog sabiranog centra u novom prostoru, energetskom obnovom zaokružujemo cijeli ovaj projekt u Vinkovcima”, kazao je Petar Elez.

Projekt energetske obnove zgrade Arhiva u Vinkovcima započeo je 19. veljače ove godine, a rok za završetak je 19. veljače 2021. godine. Završetak radova očekuje se i prije zadanoga roka, istaknuo je danas Đorđe Maglov, direktor tvrtke “Pro-Team”.