Objavljeno u Vijesti, 04.07.2019.

Pomoć pri kupnji školskog pribora

Grad Vinkovci ovih će dana podijelit ukupno 2.430 vaučera učenicima vinkovačkih osnovnih škola, a za sufinanciranje nabave radnih bilježnica i ostalog nastavnog materijala, u ukupnom iznosu od 1.215.000 kuna. Prvi je ovo dio podijele, jer očekuje se i određeni broj zahtjeva od strane roditelja koji iz određenih, opravdanih razloga, nisu bili u mogućnosti zahtjeve podnijeti sada, pa će to učiniti pred početak školske godine, u rujnu. Nastavak je to plana i programa usmjerenoga prema mladim obiteljima s djecom koje su, kako je nekoliko puta naglašavano, prioritet trenutne gradske uprave.

“Svatko tko ima školarca u obitelji ili više njih, zna koliki su troškovi kada dijete kreće u školu i roditeljima je svaka pomoć dobrodošla. Odluku o podjeli vaučera donijeli smo upravo iz razloga kako bi pomogli roditeljima, ona se prošle godine pokazala kao dobra i dobro prihvaćena te ćemo s tom praksom nastaviti i u buduće. Važno je istaknuti da ovi vaučeri imaju jedan opći karakter, odnosno nisu namijenjeni samo za jednu svrhu nego građani mogu u knjižarama kupiti sve ono što je djeci potrebno za nastavu, od školskog pribora, bilježnica i slično. Posebno smo usmjereni na roditelje i djecu i moram reći da ćemo sve naše programe vezane uz školstvo i nadalje provoditi, ali i nadograđivati”, rekao je gradonačelnik Ivan Bosančić prilikom današnjeg posjeta Osnovnoj školi Bartola Kašića u vinkovačkom Novom Selu, gdje je učenicima i njihovim roditeljima uručio vaučere.

Novčane bonove u vrijednosti 500 kuna roditelji mogu iskoristiti u šest vinkovačkih knjižara s kojima Grad ima dogovor, a imena kojih se nalaze na bonu.

“Kada imate mnogobrojnu obitelj onda je ovakva pomoć i više nego dobrodošla. Moram primijetiti da je ovo prvi puta da netko misli na nas roditelje. Imam 30-godišnjeg sina i nikada, za vrijeme njegova školovanja, nismo dobili sličnu pomoć. Troškovi su danas veliki, naročito školovanja, pa kada ih još pomnožite 3-4 puta onda to zahtjeva velika financijska izdvajanja. Stoga je ova gesta uistinu hvalevrijedna”, priča nam Gordana Štrbo iz Novog Sela, majka čak petero djece od kojih je četvero učenika, dvoje osnovnoškolaca i dvoje srednjoškolaca.

Inače, Vlada Republike Hrvatske donošenjem Zakona o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima za osnovnu i srednju školu obvezala se financirati iz državnog proračuna udžbenike za učenike svih razreda osnovnih škola u Hrvatskoj. Provedbom nužnih procedura nabave udžbenici će biti osigurani svim učenicima odmah s početkom nove školske godine.

“Budući da financiranje od strane Vlade ne obuhvaća radne bilježnice te druge potrebite radne materijale za školu, Grad Vinkovci će putem novčanih bonova u protuvrijednosti 500 kuna sufinancirati nabavku radnih bilježnica i preostalog nastavnog materijala za učenike koji u tekućoj školskoj godini pohađaju od I. do VII. razreda, odnosno koji u idućoj školskoj godini upisuju od II. do VIII. razreda. Što se pak tiče prvih razreda osnovnih škola u školskoj godini 2019./2020., s početkom školske godine započet će postupak prikupljanja dokumentacije radi ostvarivanja prava na jednokratnu novčanu naknadu u iznosu od 1.000 kuna koja će se uplaćivati na račune roditelja. Dokumentacija će se podnositi u školama, a roditelji će biti pravovremeno obaviješteni o samom postupku”, pojašnjava pročelnica Upravnog odjela društvenih djelatnosti Andrea Vinković.

Po pitanju učenika koji upisuju prve razrede srednjih škola također će početkom školske godine započeti postupak prikupljanja dokumentacije radi ostvarivanja prava na novčanu naknadu u iznosu od 1.000 kn. Dokumentacija će se podnositi u Upravnom odjelu društvenih djelatnosti Grada Vinkovaca, a o početku postupka i potrebnoj dokumentaciji roditelji će biti pravovremeno obaviješteni putem medija, web stranice Grada kao i putem svojih škola.