Objavljeno u Vijesti, 23.01.2020.

Položaj vjerskih zajednica u općini Vinkovci (1964. – 1975.)

U organizaciji Državnog arhiva u Vukovaru – Arhivskog sabirnog centra Vinkovci, Instituta društvenih znanosti “Ivo Pilar” i Grada Vinkovaca u velikoj gradskoj vijećnici, održano je predstavljanje knjige “Položaj vjerskih zajednica u općini Vinkovci (1964. – 1975.)”, autora dr. sc. Ivana Bendra, dr.sc. Dražena Živića i prof. Petra Eleza.

“Riječ je o studiji koja se bavi vjerskim zajednicama u navedenom razdoblju s osobitim naglaskom na položaj katoličke crkve, klera i općenito vjernika katolika na području općine Vinkovci. Studija je temeljena na istraživanju arhivskog gradiva, a taj se arhivski fond nalazi u arhivskom sabirnom centru u Vinkovcima”, rekao nam je profesor Petar Elez, ravnatelj Državnog arhiva u Vukovaru i jedan od autora knjige.

Zamjenik gradonačelnika Gabrijel Šokičić istaknuo je da mu je velika čast što može pozdraviti sve prisutne u ime gradonačelnika, ali i u svoje osobno ime te da mu je drago što su se zainteresirani okupili u ovako velikom broju kako bi čuli ono najbitnije o položaju vjerskih zajednica u tadašnjoj općini Vinkovci. Zahvalio se prisutnima te dodao kako smatra da su autori odlično predstavili to vrijeme s jednog znanstvenog pristupa.

Prema riječima Petra Eleza, studija je primarno sociološka. Doktorica Bendra je sociolog po struci, a to je na neki način novina u odnosu na dosadašnje studije, ne samo u tom kontekstu da je malo takvih studija koje se bave tom tematikom spomenutog područja nego i zbog drukčijeg pristupa. Ona kao sociolog je temeljem uvida u arhivsku dokumentaciju donijela određene zaključke na temu položaja vjerskih zajednica u općini Vinkovci.

“Uvod studije sadrži povijesni pregled i zbivanja u navedenom vremenu, kao i jedan demografski kontekst koji prati kretanje stanovništva s obzirom na njihovu vjersku pripadnost. Drugi dio studije odnosi se i na sam arhivski fond i arhivsko gradivo te kako je nastalo, gdje se čuva i općenito kontekst njegove strukture”, dodaje Elez.

O knjizi su govorili Mateo Žanić, Dražen Živić, Ivana Bendra te mons. Tadija Pranjić, a predstavljanju su nazočili i učenici Glazbene škole Josipa Runjanina te svojim nastupima na flauti i klarineti uveličali ovaj kulturni događaj.

Knjiga je, u prvom redu, namijenjena znanstvenicima kao poticaj za daljnja istraživanja, ali i svim zainteresiranim zaljubljenicima u lokalnu prošlosti. Projekt je podržan od strane Ministarstva kulture, kao i grada Vinkovaca. Ovim putem se autori zahvaljuju svima koji su prepoznali vrijednost projekta i podržali ga.