Objavljeno u Vijesti, 16.07.2019.

Poletu uskoro na raspolaganju sedam novih autobusa

Vinkovački Polet uskoro bi na raspolaganju trebao imati sedam novih autobusa za gradske linije, koji su proizvedeni po najmodernijim normama i koji zadovoljavaju sve potrebe putnika, ali i visoke standarde kada je zaštita okoliša u pitanju. Naime, danas je direktor Poleta Mijat Kurtušić potpisao ugovore o nabavci novih autobusa nizozemskog proizvođača VDL s predstavnicima krapinske tvrtke “Presečki grupa”, koja je ekskluzivni uvoznik ovih vozila za Hrvatsku.

“Ukupna vrijednost projekta je 14.999.999,96 kuna, a sufinancirana je sredstvima iz Kohezijskog fonda i državnog proračuna u iznosu od 11.999.999,97 kuna. Na žalost, smanjuje se broj putnika u javnom prijevozu, a novi autobusi koji pružaju udobnost, sigurnost i komfor mogli bi promijeniti navike građana našega grada. Novi vozni park pretpostavlja nabavku 7 novih vozila koja će značajno povećati kvalitetu i brzinu prijevoza. Polet kao pružatelj usluge javnog prijevoza, također želi ovim projektom omogućiti lakši prijevoz osoba s invaliditetom, djece u kolicima, invalida i starijih osoba. Posebno bih naglasio činjenicu da svi ovi autobusi imaju motore norme Euro 6, što ukazuje na to da nam je i briga za okoliš na visokom mjestu prioriteta”, istaknuo Mijat Kurtušić.

Nabava novih autobusa od iznimnog je značaja za sve putnike u javnom gradskom prijevozu i građane Vinkovaca, kao i za samog prijevoznika, a projekt, čija je realizacija započela krajem 2017. godine, nastoji poboljšati usluge i uvjete putovanja prijevoznika te vratiti građane u autobuse.

“Realizacijom ovoga projekta naši građani dobit će priliku voziti se u novim, modernim i što je najvažnije sigurnijim autobusima, koji će manje štetiti okolišu, ali i koji će manje trošiti i biti jeftiniji za održavanje. Na ovaj način i tvrtka Polet će se dignuti na jednu višu razinu, jer nije mala stvar obnovit vozni park sa sedam novih voznih jedinica. Cilj nam je bio, a kojeg smo već i premašili, da 70 posto svih investicija u Vinkovcima bude financirano EU novcem. Ovo je dobar primjer kako doći do rezultata stoga je važno da sve tvrtke, sve naše institucije, pišu projekte i sudjeluju u povlačenju EU sredstava. To nije lako i zato bih još jednom pohvalio sve djelatnike tvrtke Polet, agencije VIA i svih onih koji su doprinijeli da se ovaj cilj ostvari”, poručio je ovom prilikom gradonačelnik Ivan Bosančić.

Osim sigurnosti i udobnosti građana novi autobusi trebali bi riješiti problem voznog parka Poleta, za koji je karakterističan veliki broj prijeđenih kilometara i stariji tipovi motora, koji ne zadovoljavaju norme Europske unije za smanjenom emisijom CO2 plinova.