Objavljeno u Vijesti, 25.02.2020.

Poduzetnički inkubator Vinkovci: Reprezentativan novi dom za razvoj poduzetnika

Danas je održana završna konferencija projekta Poduzetnički inkubator Vinkovci financiranog u okviru poziva Razvoj poslovne infrastrukture. Ukupna vrijednost projekta je 21,4 milijuna kuna, a bespovratnih je 20 milijuna kuna. Nositelj je Grad Vinkovci, a partneri su Agencija za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA i Tehnološki park Vinkovci čiji je Poduzetnički inkubator dio.

U Inkubatoru će svoje mjesto naći 18 poduzetnika, 13 u uredskim prostorima te 5 u prostorima za obrtnike. Inkubator će korisnicima pružati usluge najma ovisno o etapi njihova razvoja, a kroz pred-inkubacijske i inkubacijske programe. Predviđene su i različite servisne aktivnosti uključujući samouslužni restoran. U savjetodavnom i edukacijskom dijelu bit će organizirane edukacije potrebne stanarima, korisnicima i partnerima Inkubatora te brojne poslovne usluge kao što je savjetovanje u vezi s osnivanjem poduzeća, razrada poduzetničke ideje, izrada poslovnog plana, izrada investicijske studije, postavljanje organizacijske strukture, analiza tržišta, izrada marketinških planova, upravljanje kvalitetom, porezno savjetovanje i računovodstvo i slično.

Novi prostor za stvaranje uspješnih tvrtki i ostanak u Vinkovcima

“Riječ je o 2200 m2 novoga prostora za nove poduzetnike koji će u Vinkovcima dobiti priliku ostvariti svoje prve poduzetničke dane i stvoriti svoje tvrtke. Dobili smo jednu prekrasnu zgradu u Vinkovcima kao novi dom za sve one poduzetnike koji će željeti raditi u ovim našim prostorima”, istaknuo je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

U ovom trenutku, kazao je, u Vinkovcima je aktivno oko 600 poduzetnika od onih mikro do onih najvećih.

“Ali ono što je važno je to da su ti poduzetnici u zadnje dvije godine zaposlili gotovo tisuću više naših sugrađana, da se bruto plaća digla za 1.070 kuna te da se naš trgovinski saldo povećao za negdje 113 % u odnosu na prije dvije godine. To su oni podaci koji su važni, to da naši poduzetnici rastu da kompletno naše gospodarstvo raste te tako čini jači i čvršći grad kao i županiju budući da se 42 % gospodarske djelatnosti u županiji praktički događa u Vinkovcima”, istaknuo je gradonačelnik Bosančić.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat istaknuo je kako je Poduzetnički inkubator u Vinkovcima nastavak niza projekata pokrenutih s ciljem poticanja novih poduzetnika diljem Hrvatske.

Inkubacijski prostori za mlade poduzetnike jedna od najboljih demografskih mjera

“Govorimo o 46 projekata ukupnog iznosa od preko 860 milijuna kuna koji stvaraju perspektivu inkubacijskih prostora za nove mlade poduzetnike koji žele živjeti i raditi na prostoru Hrvatske. Kada se mene kao ministra gospodarstva pita koja je za nas najbolja demografska mjera i kojim metodama mi želimo zaustaviti egzodus mladih ljudi iz Hrvatske, evo ova zgrada ovdje je upravo jedna od pretpostavki kako Ministarstvo gospodarstva tome daje doprinos”, istaknuo je Ministar Darko Horvat.

Sutra raspisivanje javnog poziva za prostor u Poduzetničkom inkubatoru

Direktor Tehnološkog parka Vinkovci Josip Gilja kazao je kako vjeruje da će Poduzetnički inkubator vrlo brzo biti popunjen stanarima, baš kao što je to i Tehnološki park te je već za sutra najavio raspisivanje natječaja za poduzetnike, buduće stanare Poduzetničkog inkubatora.
“Trenutno se u prvom objektu Tehnološkog parka Vinkovci nalazi 17 stanara i ta zgrada će i dalje ostati u funkciji i na raspolaganju poduzetnicima grada Vinkovaca. Nova zgrada osigurava prostor za 18 novih tvrtki i sutra ćemo pustiti javni poziv kroz koji će se tvrtke moći natjecati za te prostore, a nakon 30 dana od objave natječaja očekujemo prve stanare u ovom prostoru”, istaknuo je Josip Gilja.

Potpornim institucijama iz cijele Hrvatske uručeni ugovori ukupno vrijedni 15 mil. kuna

Završna konferencija projekta Poduzetnički inkubator bila je prilika i da se u Vinkovcima okupe predstavnici potpornih poduzetničkih institucija iz cijele Hrvatske, kojima je ministar Darko Horvat uručio ugovore realizirane također kroz europski projekt, među ostalima i Tehnološkom parku Vinkovci.

“Potporne institucije su te koje moraju dati doprinos da ovakve zgrade ne budu prazne već da se osmisle sadržaji koji doprinose gospodarskom rastu, a ovi su ugovori ukupne vrijednosti 15 milijuna kuna”, kazao je ministar Horvat istaknuvši kako u ovom trenutku u Hrvatskoj, u stvaranju poduzetničkog konkurentnog okruženja, Ministarstvo gospodarstva kroz strukturne fondove Europske unije ulaže preko dvije i pol milijarde kuna.