Objavljeno u Vijesti, 17.02.2020.

Plesom poručili: Dosta je nasilja nad ženama i djevojčicama

Osmu godinu za redom organizacije koje se bave zaštitom i promicanjem ženskih ljudskih prava sudjeluju u kampanji Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama. Među njima je danas bilo i osamdesetak učenika Srednje strukovne škole i Zdravstvene i veterinarske škole Vinkovci koji su plesom poručili kako je dosta nasilja nad ženama i djevojčicama.

Hvalevrijedna akcija „Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama“ provodi se već nekoliko godina u više od 200 zemalja u svijetu. Priključili su joj se i brojni hrvatski gradovi, među kojima su Zagreb, Rijeka, Split, Osijek, a tu su i Vinkovci koji ne propuštaju priliku dati svoj doprinos kada je riječ o ovakvim akcijama. Školu je ovom prigodom posjetio i gradonačelnik Ivan Bosančić.

„Svi moramo apelirati na sve da vode računa o tome i da se kaže stop nasilju. Posebno je važno ovdje istaknuti žene i djevojčice, no svaki oblik nasilja treba izbaciti iz našeg života. Mislim da je ovo dobra priča da kroz djecu, kroz ples i određene akcije apeliramo na sve oni koji to možda u ovom trenutku čine“, rekao je Bosančić te dodao kako smatra da se nasilja može izbaciti samo sustavnim radom u svim institucijama i buđenjem svijesti da se nasilje ne smije događati.

Učenici su u zajedničkom školskom holu izveli poznatu koreografiju na pjesmu “Break the chain”, a pripremili su i transparente kojima su jasno poslali svoju poruku. Da su prilično aktivni u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama potvrdila je i pedagoginja Strukovne škole Stefani Horvat koja je napomenula kako u školi redovito pričaju o problemu nasilja.

„Na satu se trudimo što više pričati o tome kroz pedagoške radionice do satova razredne zajednice. Najviše o tome pričamo tijekom drugog mjeseca kada je Valentinovo, ali i ova akcija, a kad god se nešto događa s djecom radimo na tome da im pomognemo u tim situacijama“, pojasnila je pedagoginja Horvat.