Objavljeno u Vijesti, 15.01.2020.

Ovogodišnje Jeseni pod sloganom “Curo draga iz sokaka moga”

Početak godine donio je i početak organizacije 55. Vinkovačkih jeseni i tim povodom danas je u Maloj gradskoj vijećnici održana prva sjednica Organizacijskog odbora. Istaknuto je kako će Vinkovačke jeseni biti održane od 11. do 20. rujna, a tema ovogodišnje manifestacije glasi: “Curo draga iz sokaka moga”.

Uz gradonačelnika Ivana Bosančića i njegove zamjenike, Katu Krešić i Gabrijela Šokičića, sjednici su nazočili i pročelnica Upravnog odjela za kulturu i turizam Marija Liščić Drmić i njezina zamjenica Jasna Garvanović, direktorica Novosti Marija Gerovac, tajnik ZAKUD-a Stjepan Đurković te Marko Sabljaković, autor scenarija svečanosti otvorenja.

„Vjerujem da će 55. Vinkovačke jeseni biti jedan spektakl koji će zadovoljiti ukuse svih onih koji će tih dana boraviti u Vinkovcima, a što je najvažnije Vinkovčane i Vinkovčanke koji vole Vinkovačke jeseni, koji drže do njih i bez kojih Jeseni ne bi bile ono što su danas“, istaknuo je gradonačelnik Bosančić.

ZAKUD je ponovno odgovoran za tradicijske manifestacije, a više o ovogodišnjim temeljnim folklornim priredbama rekao je tajnik ZAKUD-a Stjepan Đurković koji je napomenuo kako se cijelu godinu radi na programu kojemu je cilj zadovoljit sve one kriterije koji će pomoći da zaštitimo tradiciju i kulturu, ali i da Državnu smotru izvornog folklora stavimo na još jednu veću razinu.

„Počinjemo s temeljnom priredbom, Županijskom smotrom folklora, koja će biti održana od 11. do 16. rujna i na kojima se planira nastup od nekih 60 KUD-ova. Dječje Vinkovačke jeseni očekuju nas 12. i 13. rujna. Državna smotra izvornog hrvatskog folklora je u subotu 19. rujna te u nedjelju 20. rujna, a završit ćemo nedjeljnim Svečanim mimohodom sudionika – najsvečanijim i najljepšim dijelom Vinkovačkih jeseni“, pojasnio je Đurković.

Program Vinkovačkih jeseni svake je godine sve bogatiji, posebice u gospodarskom i koncertnom dijelu manifestacije, što uvelike pridonosi i sve većoj posjećenosti. Novi sadržaji povezuju tradiciju s modernom kulturom, a ništa drugačije neće biti ni ove godine kada nas, kako je rekla direktorica Novosti Marija Gerovac, očekuje još jedan bogat i zabavan program.

„Ono što znamo su lokacije koje su građanima dobro poznate i koje su se već uvukle kao sastavni dio Vinkovačkih jeseni. Osim novih zanimljivih i zabavnih sadržaja, tu je i gastronomska ponuda koja treba biti još bogatija i raznolikija kako bismo prikazali što sve Vinkovci i ovo područje nude. Koncerti su na poznatim lokacijama – na Sokaku, šatoru Vinkovačkih jeseni i na glavnoj pozornici kao i prošle godine“, istaknula je Gerovac.

Priredba svečanog otvorenja jedan je od važnijih dijelova Vinkovačkih jeseni jer nam prikazuje temu manifestacije. Njome je važno donijeti sliku Slavonije i njezina nekadašnjeg života, ali i ljudi koji su nam u nasljedstvo ostavili svo ono bogatstvo koje danas imamo u Slavoniji, odnosno Šokadiji. Temu ovogodišnjeg otvorenja predstavio je Marko Sabljaković koji će, uz pomoć dugogodišnje autorice Ane Cvenić, donijeti jednu priču o bezvremenskoj ljubavi.

„Razmišljajući o ovogodišnjem scenariju priredbe svečanog otvorenja 55. Vinkovačkih jeseni i svakodnevno prolazeći poznatim Krnjašem, danas je nemoguće ne zaustaviti pogled na spomenik posvećen jednoj davnoj svevremenskoj ljubavi – Mariji i Ivanu Kozarcu. Zahvaljujući književnicima Ivanu i Josipu Kozarcu, ali i Jozi Ivakiću, Krnjaš je postao sinonim slavonskog života i otud razlog nazvati scenarij priredbe svečanog otvorenja ovogodišnjih Vinkovačkih jeseni: „Curo draga iz sokaka moga“, a radi se o stihu iz pjesme „Milovo sam“ Ivana Kozarca.“, pojasnio je Sabljaković te dodao kako ovaj scenarij naglašava ljubav kao univerzalnu pojavu. U prigodi svečanog otvorenja ta ljubav vezat će Vinkovce s Jesenima, Jeseni s tradicijom, a tradiciju sa životima ljudi.