Objavljeno u Vijesti, 12.04.2019.

Otvoren 23. Sajam zdravlja u Vinkovcima sa središnjom temom ulaganja u rani razvoj djece

U dvorani Barun Trenk danas je svečano otvoren 23. Sajam zdravlja u organizaciji Grada Vinkovaca, Vukovarsko-srijemske županije i Hrvatske mreže zdravih gradova, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva. Sajam, s međunarodnim sudjelovanjem, traje do nedjelje, a središnja tema ove godine je “Platforma ulaganja u rani razvoj djece – značaj predškolskog obrazovanja”.

Ulaganje u najmlađu populaciju preduvjet je za održivi razvitak

“To je izuzetno značajna tema i važna za sve nas, a kada kažemo za sve nas i za održivi razvitak, onda kažemo i za život, i kvalitetu i kvantitetu, zato što ulažući u znanje i obrazovanje naše najmlađe populacije zapravo stvaramo preduvjete za održivi razvitak i kvalitetu života odraslih”, istaknula je zamjenica pročelnika Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša grada Vinkovaca Mandica Sanković, koordinatorica Sajma zdravlja.

Među ostalima svečanom otvorenju Sajma zdravlja nazočili su i predstavnici partnera Sajma, među kojima i generalni konzul Mađarske u Republici Hrvatskoj Antonio Giovanni De Blasio te gradonačelnik grada Poreča Loris Peršurić.

U ime Hrvatske mreže zdravih gradova obratila se predsjednica Selma Šogorić. “Ove godine imamo središnju temu koja nam je svima vrlo značajna. Središnja tema Sajma je ulaganje u razvoj djece kroz intersektorsku suradnju i ovo je sjajna prilika da kroz svu aktivnost Sajma, ne samo kroz naše forume i trajne izobrazbe profesionalaca, nego i kroz razne radionice, pokažemo koliki je značaj ranog razvoja djece. Znači, ono što UNICEF stalno govori: prve tri su važne. Najvažnije su!”, istaknula je Selma Šogorić.

Zdravi grad ne znači samo napraviti Sajam nego živjeti tako

U ime Vukovarsko-srijemske županije obratio se zamjenik župana Josip Dabro. “Drago mi je da je na ovom 23. Sajmu zdravlja naglasak na mladoj populaciji. Tako je velika pozornost posvećena i našim mladim robotičarima iz Gimnazije i Tehničke škole, koji su u Vinkovce donijeli svjetsku nagradu. A robotika je također povezana sa zdravljem i danas, kako moderne tehnologije napreduju, robotika je ključna i u dijagnosticiranju mnogih bolesti. To znači i da je Sajam zdravlja izašao iz okvira nekakvog standarda i idemo u jednom svjetskom i modernističkom trendu”, istaknuo je Josip Dabro.

  1. Sajam zdravlja otvorio je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić. “Mi se trudimo biti zdravi grad, ali zdravi grad ne znači samo napraviti Sajam nego živjeti cijele godine tako. Mislim da trebamo inzistirati na tome da se naši građani više bave sportom i rekreacijom, da više preventivno koriste medicinske usluge i žive na način koji će pridonijeti njihovom zdravlju kako bi bili i zdravije društvo, te tako doprinositi svome gradu, ali i sami sebi jer znamo da zdravlje nema cijenu. Uvijek nam to mora biti negdje na pameti jer današnji način života čini nas sigurno izloženijim različitim bolestima”, istaknuo je Ivan Bosančić.

Osvrćući se na središnju temu Sajma kazao je kako Grad Vinkovci u svim segmentima svoga djelovanja vodi računa i o zdravstvenom aspektu, a kada je riječ o mladim Vinkovčanima o njima se pokušava maksimalno brinuti. “Kroz sve programe Grada djeca su uvijek u fokusu i pokušavamo biti što više involvirani u njihov razvoj, u njihovo obrazovanje i stvaranje zdravih građana u budućnosti u gradu Vinkovcima”, istaknuo je gradonačelnik Bosančić.

120 izlagača i 174 predavača

Ovogodišnji Sajam zdravlja, ističu organizatori, veći je od dosadašnjih. U izložbeno prodajnom dijelu okupio je 120 izlagača, a u edukativnom 174 predavača koji su osigurali 106 sati edukacije. Veliki program razvrstan je u 14 osnovnih cjelina od Foruma zdravih gradova i županija, koji razmatra središnju temu te izuzetno važnog Simpozija zdravlja i zdravstva vezano za Implementaciju Zakona o zdravstvenoj zaštiti u sustavu primarne zdravstvene zaštite do brojnih drugih stručnih simpozija iz različitih područja, festivala znanosti, festivala robotike i drugih sadržaja.