Objavljeno u Vijesti, 22.07.2019.

Obilježenja tužna obljetnica pogibije 13-orice branitelja na Privlačkom putu

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-obilježja na tzv. Privlačkom putu u Mirkovcima danas je obilježena 28. obljetnica pogibije 13. hrvatskih branitelja koji su 22. srpnja 1991. izgubili život u vojnoj akciji u tada okupiranim Mirkovcima.

U vojnoj akciji u Mirkovcima, koji su se tada nalazili pod okupacijom srpskih paravojnih postrojbi i iz kojih su svakodnevno topnički napadani Vinkovci, sudjelovali su pripadnici Zbora narodne garde sa županjskog i vinkovačkog područja. U akciji su poginuli Dražen Abramović, Mato Božić, Vinko Dandić, Željko Jurčević, Franjo Jurčić, Vlatko Marinović, Tunjo Pejić, Ivan Pranjić, Mario Prusina, Nade Rogić, Marinko Šimunac, Dražen Tomšić i Perica Bušić. Mnogi branitelji su ranjeni. U spomen na njihovu žrtvu vijence kod spomen obilježja položila su vijence i svijeće zapalila brojna izaslanstva.

Komemorativnom skupu, pored suboraca, članova obitelji, rodbine i prijatelja poginulih branitelja, nazočni su bili i vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, saborski zastupnik Stevo Culej, izaslnik Hrvataskog sabora i saborski zastupnik Dražen Milinković, ministar državne imovine Mario Banožić, ministar hrvatskih branitelja i izalsanik predsjednika Vlade RH Tomo Medved te izaslanik predsjednice RH Ante Deur.

“Treća satnija ovim pravcem iz Privlake je krenula prema središtu Mirkovaca. No, pripadnici TO Srbije i domaći pobunjenici dočekali su ih u zasjedi. Trinaestorica branitelja mučki je ubijeno, dvojica su zarobljena, četrdeset ih je ranjeno.”, rekao je, prisjećajući se mirkovačke tragedije, umirovljeni brigadir Damir Dujić, predsjednik Udruge ratnih veterana 3. A BR ZNG – KUNE Vinkovci.

“Prisjećamo se žrtve trinaest hrabrih hrvatskih branitelja, pripadnika 3. gardijske brigade, još jednog velikog u nizu stradavanja naši hrabrih branitelja, rekao je ministar branitelja Tomo Medved te istaknuo: “Moram iskazati nezadovoljstvo što i za ovaj čin nitko nije odgovarao. Na nama je i dalje poticati sva tijela progona da se procesuiraju počinitelji tih teških kaznenih djela.”, rekao je ministar te dodao kako ovi zločini ne zastarijevaju i pozvao sve nadležne da se zločini ponovno obrade i procesuiraju, jer još uvijek ima puno živih svjedoka toga vremena.

“Važno je sjetiti se svega onoga što se događalo i odati priznanje herojima koji su stali u obranu našeg grada i naše zemlje. Potrebno je, pogotovo mladima, naglasiti kako im ti ljudi trebaju biti inspiracija, jer su na oltar domovine položili ono najvrednije – svoj život. Na nama je da nastavimo izgrađivati našu zemlju onako kako su oni za nju živjeli i umirali – hrabro, ponosno i dostojanstveno.“ rekao je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

Po završetku Komemorativnog skupa misu zadušnicu za poginule branitelje u crkvi Blaženog Alojzija Stepinca u Mirkovcima služio je vlč. Anđelko Cindori.