Objavljeno u Vijesti, 21.03.2019.

Obilježena 12. obljetnica ustroja GOMBR-e

Središnje obilježavanje 12. obljetnice ustrojavanja Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske prigodnim programom obilježeno je danas u vojarni 5. gardijske brigade Slavonski sokolovi u Vinkovcima.

Program obilježavanja obljetnice Gombr-e započet je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u spomen na poginule hrvatske branitelje kod spomenika poginulim pripadnicima 5. gardijske brigade Slavonski sokolovi te je nastavljen služenjem svete mise koju je predvodio generalni vikar Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj don Marko Medo. Vijence su između ostalih položili predstavnici Ministarstva obrane, predvođeni ministrom Damirom Krstičevićem, županije Vukovarsko-srijemske predvođeni županom Božom Galićem i Grada Vinkovaca, predvođeni gradonačelnikom Ivanom Bosančićem.

Središnji dio svečanosti održan je na strojilištu vojarne, kojom prilikom su zaslužnim vojnicima podijeljenje nagrade, a prisutnima se obratio i ministar Krstičević, koji je pripadnicima Gombr-e čestitao njihov dan, te istaknuo da mu je velika čast biti ministar spremne, sposobne i profesionalne vojske. Pripadnicima Gombr-e zahvalio je što su sačuvali sjećanja na ratne brigade pobjedničke Hrvatske vojske, Kune, Pume i Sokolove, rekavši da današnje bojne nastavljaju tradiciju pobjedničkih gardijskih brigada. U svom obraćanju ministar Krstičević podsjetio je i na povratak bojne Puma u Varaždin čiji su se pripadnici pritom uvjerili koliko narod cijeni i poštuje Hrvatsku vojsku.

“O tome najbolje govore i činjenice. Nedavno smo imali priliku vidjeti rezultate istraživanja u koga mladi u Hrvatskoj imaju najviše povjerenja. Na prvom mjestu je Hrvatska vojska. Čak 48 posto mladih ima najviše povjerenja u Hrvatsku vojsku. To je vaša zasluga koja nas obvezuje da budemo još bolji”, poručio je Krstičević, naglasivši kako je Hrvatska vojska izašla iz vojarni na trgove i među hrvatske građane.

To su potvrdili i pripadnici Gombr-e koji su svoju obljetnicu slavili na Trgu u Vinkovcima gdje su pokazali sposobnosti, opremu i naoružanje. Kako bi se dodatno ojačala pobjednička Hrvatska vojska, naglasio je ministar Krstičević, ove će se godine ustrojiti tri moderna zapovjedništva: Središte za razvoj vođa po uzoru na gardijsko središte u Šepurinama koje će nositi ime po junaku Domovinskog rata Marku Babiću, novo Zapovjedništvo za kibernetički prostor i Središte za besposadne zrakoplovne sustave. “Gardijska oklopno-mehanizirana brigada je postrojba čije su odlike visoka operativna i taktička pokretljivost, velika vatrena moć i udarna snaga. Od vas i nadalje očekujem razvoj sposobnosti na načelima osobne motivacije, odanosti domovini, uvježbanosti i spremnosti”, rekao je ovom prigodom zapovjednik Hrvatske kopnene vojske Siniša Jurković.

Zapovjednik Gombr-e brigadir Mijo Validžić prisjetio se svih poginulih i stradalih pripadnika gardijskih brigada čije je ratno iskustvo ugrađeno u Gombr-u. U svom obraćanju spomenuo je sve zadaće koje su pripadnici postrojbe odradili u domovini i inozemstvu rekavši kako su pritom ostvarili značajne rezultate. Također, u sklopu obilježavanja održana je i pokazna vježba pripadnika Gombr-e pod nazivom “Sposobnost savladavanja prirodne zapreke”, u kojoj su vojnici pokazali kako brzo i efikasno riješiti prirodnu prepreku, postavljajući prenosivi most preko dubljeg kanala, kako bi preko istoga što brže prešla oklopna vozila.