Objavljeno u Vijesti, 02.05.2018.

Obilježavanje obljetnice pogibije 12 Hrvatskih redarstvenika u Borovu Selu

U srijedu, 2. svibnja prisjetili smo se zločina kojega su 02. svibnja 1991. u Borovu selu počinile paravojne postrojbe agresora - ubili su 12 hrvatskih policajaca, a 21 policajac je ranjen.

  1. godina poslije sjećamo se dvanaestorice pripadnika tadašnje specijalne jedinice MUP-a mučki ubijenih u dobro organiziranoj zasjedi srpskih pobunjenika: Stipan Bošnjak (1955.), Antun Grbavac (1961.), Josip Culej (1966.), Mladen Šarić (1965.), Zdenko Perica (1965.), Zoran Grašić (1969.), Ivica Vučić (1961.), Luka Crnković (1970.), Marinko Petrušić (1966.), Janko Čović (1965.), Željko Hrala (1968.) i Mladen Čatić (1971.). Obilježavanju 27. obljetnice Memorijala dvanaest redarstvenika nazočio je Ante Deur, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, osječko-baranjski župan i saborski zastupnik Ivan Anušić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja. Memorijal dvanaest redarstvenika započeo je mimohodom od ulaza u mjesto do Spomen obilježja poginulih redarstvenika u središtu Borova gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće te je održana molitva. "I kao što hrvatski narod nije želio rat, tako nije želio ni osvetu. Ali tražimo pravdu. Iako niti jedna presuda ne može oživjeti naše ubijene i poginule hrvatske policajce, vojnike i civile, trajna je zadaća Republike Hrvatske progoniti sve osumnjičene za ratne zločine dok ne budu privedeni pravdi.", poručio je izaslanik predsjednice Republike Ante Deur. U ime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića na komemorativnom skupu govorio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. "Na životima upravo ovih dvanaest mladića postavljeni su čvrsti temelji hrvatske policije. Pripadnici MUP-a prvi su stali u obranu Republike Hrvatske i primili prve udare, a upravo su se iz redova policije razvile Oružane snage, oslobodilačka i pobjednička Hrvatska vojska, naglasio je ministar Božinović. "Trebali bi se svi u Hrvatskoj osjećati kao pobjednici i da je Hrvatska bila naš zajednički cilj, ali izgleda da postoje snage koje poništavaju i žrtvu i hrvatsku pobjedu", rekao je predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata "Krpelj" Vinkovci i saborski zastupnik Stevo Culej. Molitvu za ubijene redarstvenike kod Spomen obilježja predvodio je generalni vikar Vojnog ordinarijata, don Marko Medo. Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća u vinkovačkoj Župnoj crkvi sv. Euzebija i Poliona služena je misa zadušnica.

Obilježavanje u Vinkovcima

Uoči svečane komemoracije mučkog stradavanja 12 hrvatskih redarstvenika u Borovu 2. svibnja 1991.g. ispred zgrade Policijske uprave vukovarsko-srijemske Fabijan Kapular načelnik Policijske uprave, s najbližim suradnicima i djelatnicima PU vukovarsko-srijemske položio je vijenac i zapalio svijeću ispred Spomen ploče svim poginulim i nestalim djelatnicima Policijske uprave vukovarsko-srijemske. Mons. Tadija Pranjić predvodio je okupljene u zajedničkoj molitvi. I vinkovački HDZ svake se godine prisjeća žrtve 12 hrvatskih redarstvenika koji su mučki ubijeni u Borovu Selu. Tako je bilo i u srijedu kada su članovi Gradskog odbora HDZ-a Vinkovci predvođeni članom predsjedništva GO HDZ-a i gradonačelnikom Vinkovaca Ivanom Bosančićem položili vijenac i upalili svijeće kod murala koji je posvećen 12-orici hrabrih hrvatskih redarstvenika, a nalazi se na podvožnjaku u Ulici kralja Zvonimira. "Nikada ne smijemo zaboravi sve one koji su utkali živote u temelje naše domovine, a ne smijemo zaboraviti ni žrtvu koju su Vinkovci dali u Domovinskom ratu.", poručio je gradonačelnik Bosančić.