Objavljeno u Vijesti, 14.03.2019.

Nova dječja igrališta

U zadnjih pola godine u parkovima i javnim prostorima grada Vinkovaca na 6 različitih lokacija uređena su suvremena dječja igrališta, ukupno oko 1.400 m2, a do kraja godine ide se s izgradnjom još njih pet. U odnosu na dosadašnja razlikuju po tome što su rađena na cjelovitim antistresnim podlogama na cijeloj površini igrališta, te sa spravama dizajniranim prvenstveno za sigurnu igru djece svih uzrasta, od vrlo kvalitetnih materijala u skladu s važećim normama i sa svim potrebnim certifikatima. Elementi dječjeg igrališta su strukturirani, te pružaju široki spektar igrališnih mogućnosti i aktivnosti, tako da na pojedinim igralištima djeca mogu izvoditi do 38 raznih radnji.

Prvo i najveće igralište montirano je krajem listopada prošle godine kod tzv. nebodera u Starčevićevoj ulici na površini od 684 m2 i izazvalo je veliko oduševljenje i interes djece svih uzrasta. To je igralište u odnosu na ostala posebno po tome što ima igrala namijenjena za igru djece s posebnim potrebama, kako bi i djeca u invalidskim kolicima bila integrirana u zajedničku igru (ukupno 8 raznih igrala). Igralište je naknadno opremljeno i primjerenom urbanom opremom, (stolovima s klupama za druženja, pojedinačnim klupama, koševima za otpatke i razvrstani otpad, te stalkom za bicikle), a neposredni okoliš oplemenjen sadnicama ruja i likvidambara. Sa zadnjim tjednima zime završeno je i ostalih 5 novih dječjih igrališta na lokacijama: • Kneza Domagoja (2. MO Radićev blok) – 142 m2; • V. Nazora (kod Doma izviđača, 3. MO Centar) – 172 m2; • Ljudevita Posavskog (kod starog bazen, 9. MO Zagrebački blok) - 118 m2; • Školskoj ulici (6. MO Vinkovačko Novo Selo) - 130 m2; • Nuštarskoj ulici (11. MO Mala Bosna) – 120 m2;

Plan je da do kraja mandata izgradimo dvadeset dječjih igrališta, jer u nekim mjesnim odborima potrebno je više ovakvih igrališta i mjesta za okupljanje. To bi bio broj koji zadovoljava prostor Vinkovaca i broj koji je održiv u proračunu, kako bi ta igrališta bila uvijek u stanju u kakvom trebaju biti. Imali smo do sada puno dječjih igrališta ali ni jedno nije bilo adekvatno igri i bila su u lošem stanju te nisi bila za obnavljanje, kao ni po standardima po kakvima smo željeli.