Objavljeno u Vijesti, 21.07.2020.

Najavljen 2. Vinkovački polumaraton: Sportska priča za sve generacije

Gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić i predsjednik Sportske udruge građana Funkcionalni kružni trening Vinkovci Hrvoje Klarić jutros su najavili 2. Vinkovački polumaraton.

Grad Vinkovci daje punu potporu Organizacijskom odboru Vinkovačkog polumaratona i vrlo rado sudjeluje i radi s dobrom ekipom koja od trčanja želi napraviti jedan ozbiljan događaj, a upravo tako to je izgledalo prošle godine na prvom Vinkovačkom polumaratonu koji je okupio preko 400 sudionika, uglavnom Vinkovčana, ali i gostiju, kazao je gradonačelnik Ivan Bosančić.

Lijepa sportska priča za Vinkovce

“Riječ je o događanju koje je jako važno jer promiče sport, promiče zdrav život, a što je jako važno u današnje vrijeme kada smo izloženi raznim opasnostima po zdravlje kao što je i ovaj novi koronavirus koji nam radi toliko problema. Zbog svega toga važno je da naš organizam bude što zdraviji, što čvršći i otporniji, a to se postiže i sportom”, istaknuo je gradonačelnik Bosančić, koji je utrku građana trčao i prošle godine, a trčat će i ove te nastojati, kako kaže, da ovaj put ne bude među zadnjima već barem u sredini.

U kontekstu epidemije koronavisura i epidemioloških mjera trčanje je sigurna aktivnost jer se događa na otvorenome i omogućuje držanje potrebnog razmaka, kazao je gradonačelnik Bosančić uz poziv sugrađanima svih generacija da se pridruže jednoj od tri utrke.

“Nadam se da će nam epidemiološka situacija omogućiti da održimo Vinkovački maraton, da će sve biti u redu i da ćemo uspjeti napraviti jednu stvarno lijepu priču za Vinkovce. Pozivam sve da nam se pridruže jer nije važno pobijediti, važno je sudjelovati, to sam i ja dokazao prošle godine”, poručio je gradonačelnik. Kako je istaknuo Hrvoje Klarić, predsjednik udruge FCT Vinkovci, 2. Vinkovački polumaraton bit će održan 5. rujna s početkom u 18 sati, a prijave na web portalu Štoperica.hr otvorene su do 15. kolovoza.

Dobrodošli su svi “od 7 do 77”

“Prošle godine imali smo 460 prijavljenih natjecatelja, a nekih 440 je istrčalo ili polumaraton ili utrku građana na 5 kilometara. Kako je prošle godine sudjelovalo dosta djece, sada smo pripremili tri utrke te je prva utrka upravo dječja utrka na 800 metara. Zatim je tu polumaraton u okviru kojega će biti organizirana i štafetna utrka odnosno tri natjecatelja će trčati po 7 kilometara, a što će se bodovati kao grupni rezultat. Kao treća tu je, naravno, utrka građana na 5 kilometara za sve one koji se ne bave profesionalno trčanjem nego su rekreativci”, istaknuo je Hrvoje Klarić.

Upravo u tom dijelu rekreacije prošlogodišnji polumaraton, kazao je Klarić, na neki je način “probudio” Vinkovčane te se sve češće može vidjeti one koji prakticiraju trčanje kroz cijelu godinu, od mladih do onih nešto starijih.

“Pozivamo sve da nam se pridruže, kako mi kažemo od 7 do 77 godina. Opet očekujemo dobar odaziv iako, da ste me pitali prije korone, rekao bih da očekujemo barem 600 do 700 sudionika, a sada ćemo vidjeti kako će biti zbog cijele ove situacije. Ipak, dva manja projekta koja smo organizirali i ove godine, utrku građana na 10 kilometara Vinkovački cener i utrku s preprekama Valens Victorious, pokazala su da se broj sudionika nije značajno smanjio pa se nadamo kako će i polumaraton biti barem na prošlogodišnjoj razini”, istaknuo je Hrvoje Klarić.

Kada je riječ o Vinkovačkom polumaratonu, uz Grad Vinkovce prepoznali su ga i Vukovarsko-srijemska županija i niz lokalnih poduzetnika, a bez svih njih ovaj financijski dosta zahtijevan projekt ne bi se mogao realizirati, kazao je Klarić. Ovaj sportski događaj, inače, već prve godine dobio je međunarodni karakter te su uz natjecatelje iz cijele Hrvatske, sudjelovali i oni iz Švicarske, Austrije, Njemačke, Bosne i Hercegovine, Srbije…