Objavljeno u Vijesti, 10.04.2019.

Nagrada i FB stranica Rimskih dana i turistička brošura “Vinkovci od A do Ž”

Grad Vinkovci i Turistička zajednica grada Vinkovaca danas su organizirali konferenciju za medije na kojoj je predstavljeno nekoliko aktualnosti vezanih uz turističku promidžbu Vinkovaca. Riječ je o nagradi “Plautilla” za “Rimske dane” i FB stranica te manifestacije te novoj turističkoj brošuri “Vinkovci od A do Ž”.

Ususret još jednim “Rimskim danima” s ponosom je predstavljena prestižna nagrada, koju je na nedavnom Međunarodnom kongresu povijesnih gradova održanom u Solinu, dobila TZ grada Vinkovaca za manifestaciju Rimski dani, koja predstavlja razdoblje Starog Rima na području grada Vinkovaca. Riječ je o nagradi “Plautilla” koja se dodjeljuje u nekoliko kategorija, a Rimskim danima dodijeljena je Plaketa s bronačnom oznakom u kategoriji kulturno turistički proizvod.

“Manifestaciju Rimski dani organiziramo zajedno s našom Turističkom zajednicom, ali i kroz Odjel za kulturu i turizam, Gradski muzej, tvrtku Novosti i sve one koji doprinose da naše manifestacije zauzimaju ovako visoka mjesta u nagrađivanju, ali isto tako zauzimaju mjesto kod svih onih turista koji će iskoristiti naše manifestacije za dolazak u grad i upoznavanje s Vinkovcima, upoznavanje sa Slavonijom. Rimske dane moramo razvijati, gajiti pa i proširiti trajanje jer ta manifestacija u budućnosti sigurno može biti još jedan magnet za dolazak u Vinkovce“, istaknuo je gradonačelnik Ivan Bosančić.

“Nakon šest održanih Rimskih dana TZ grada Vinkovaca odlučila se kandidirati za nagradu “Plautilla”, a osvojena Plaketa s brončanom oznakom govori da manifestacija ide u pravom smjeru, u smjeru razvoja kulturne i turističke ponude grada Vinkovaca. Vjerujem da će i to biti poticaj za dlazak na Rimske dane“, istaknula je direktorica Turističkog ureda TZ grada Vinkovaca Martina Matković naglasivši još jednu novost vezano uz Rimske dane. Manifestacija je, naime, dobila svoju FB stranicu Rimski dani u Vinkovcima – Roman days gdje će biti postavljane aktualnosti vezane za manifestaciju, kazala je Martina Matković te pozvala sve da prate objave na ovoj stranici.

Rimski dani, moglo se čuti, bit će održani prvoga vikenda u lipnju, a zbog radova u središnjem parku, najvjerojatnije na Trgu dr. Franje Tuđmana i Trgu Vinkovačkih jeseni.

Moderna image brošura “Vinkovci od A do Ž”

A kada je riječ o turističkoj promidžbi Vinkovaca, svi putnici namjernici od sada se s Vinkovcima mogu upoznati i kroz novu, modernu tzv. image brošuru “Vinkovci od A do Ž”, koja je također predstavljena na današnjoj koferenciji za medije.

“Kroz ovu lijepu brošuru svi se mogu upoznati s Vinkovcima, u kratkim crtama dobiti sliku o najstarijem europskom naselju, ali i dobiti sliku o Vinkovcima danas. Ona sadrži sve ono što možemo ponuditi, čime se možemo ponositi, ono što su do sada svi oni poznati Vinkovčani učinili da bi Vinkovci bili grad koji je prepoznat na karti ne samo Hrvatske nego i Europe“, istaknuo je gradonačelnik Ivan Bosančić.

Nakon tri godine TZ grada Vinkovaca objavila je novu brošuru posebno zanimljivu zbog koncepta priče o Vinkovcima “od A do Ž” koju je osmislila i napisala Vinkovčanka Željka Klemenčić. Autori fotografija su Mirjana Pjevac, Petar Klašnja, Dario Ledić, Mario Romulić, Dražen Bota, Darko Puharić i Tihomir Smilović, grafički dizajn potpisuje Vedrana Knez. Brošura je izdana uz potporu Grada Vinkovaca, Gradskog muzeja Vinkovci, HR šuma Podružnice Vinkovci i tvrtke Eurco.

“Riječ je o modernom dizajnu, kvalitetnim fotografijama i tekstovima koji su zaista vrlo pitki i zanimljivi i na jedan drugačiji način predstavljaju Vinkovce. Osam tisuća godina i sve ono što se danas događa u gradu nije lako staviti pod “istu kapu” i vjerujemo kako će ovo možda neobično, ali vrlo zanimljivo rješenje gdje se pod pojmovima od A do Ž kriju priče o Vinkovcima, naići na dobar prijem. Tako ćete, primjerice, pod slovom J i pojmom jabuka naći priču o Vinkovačkim jesenima, pod slovom U naći ćete podatke o udaljenosti Vinkovaca od pojedinih gradova i tako dalje, a sve, naravno, počinje sa slovom A uz koje je naveden Antoninus iz Akvileje, a iza se krije priča o srebrnom posuđu iz rimskih Vinkovaca“, istaknula je Martina Matković.

Brošura je zasada dostupna na hrvatskom jeziku, a do kraja godine planiran je prijevod na engleski i njemački jezik te u skladu s mogućnostima i izdanja na tim jezicima.