Objavljeno u Vijesti, 17.04.2019.

Na Borincima najavljena šesta manifestacija “Od Đurđeva do Markova”

Udruga “Naši Borinci”, šesti put zaredom, organizira manifestaciju ”Od Đurđeva do Markova” 22. i 25. travnja kraj kapelice Uzašašća Gospodnjega na Borincima uz poziv svim Vinkovčanima da im se pridruže u proslavi.

Jurjevo i Markovo uz blagoslov konja i blagoslov polja

Taj poziv danas je upućen i sa samih Borinaca gdje su se kod kapelice okupili predstavnici udruge i Grada Vinkovaca kako bi promovirali ovu lijepu manifestaciju i još jednom pozvali sve na proslavu dva blagdana, sv. Jurja 22. travnja i sv. Marka, 25. travnja.

“Kao i svake godine na blagdan sv. Jurja konjanici i zaprege će se okupiti ispred župe Presvetog Srca Isusovog na Lapovcima te u povorci krenuti put Borinaca. Ovdje kod kapelice u 12 sati bit će misa koju će služiti župnik Ladislav Dort i blagoslov konja i konjanika, a nakon toga predviđeno je druženje svih koji se ovdje okupe, a nadam se kako će se i stanovnici Borinaca, ali i oni iz drugih dijelova grada okupiti u što većem broju. Na blagdan sv. Marka imat ćemo misu u 18 sati i blagoslov polja i također pozivamo sve da nam se pridruže”, istaknuo je Vlado Varga, predsjednik udruge “Naši Borinci”.

Promocija običaja i Borinaca

“Puno je mladih s Borinaca otišlo, ali mi koji smo tu i dalje se brinemo o tome da manifestacija traje jer nam je ona od velikog značaja. Njome promoviramo Borince i želimo da se za Borince čuje jer mi smatramo da smo najljepši dio grada”, kazao je Varga.

“Svaka manifestacija koja okuplja naše građane, a pogotovo ovakva koja nas izvede ovdje u prirodu u prelijepi krajolik Borinaca, na jedno posebno misno slavlje ovako na otvorenom, do blagoslova konja i konjanika, to je jedan zaista izniman događaj koji Vinkovčanima daje priliku da se uz sve to i malo podruže, porazgovaraju i da oni iz drugih dijelova grada upoznaju ovaj lijepi dio grada, naše Borince”, istaknuo je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić te u ime Grada Vinkovaca pozvao sve na manifestaciju “Od Đurđeva do Markova”.

Radna godina na Borincima

Gradonačelnik Bosančić osvrnuo se i na ostale aktualnosti vezane uz Borince. “Stvarno je bilo situacija kada se na Borince gledalo kao na vikend naselje, ali to nije tako. Ovdje ljudi kontinuirano žive cijelu godinu i imaju svoje potrebe. Tako smo i krenuli u projekt nadvožnjaka koji je doveden do etape javnog natječaja. Raspisani javni natječaj, međutim, morao je biti prekinut jer ponude nisu udovoljavale propozicijama. Tako da ćemo kroz nekoliko dana natječaj ponoviti i nadamo se konačno izabrati izvođača, izgraditi nadvožnjak i spojiti Borince s gradom najkraćom mogućom vezom. Također, početkom svibnja ovdje će krenuti radovi na kanalizacijskom sustavu, na rasvjeti se već nešto radilo i vjerujemo da će Borinci vrlo brzo dobiti onu komunalnu infrastrukturu kao i ostali dijelovi grada”, istaknuo je gradonačelnik Bosančić.

Poziv svima koji se bave s konjima

Promociji manifestacije “Od Đurđeva do Markova” nazočio je i predsjednik Konjičkog kluba “Satir” Vinkovci Ante Lovrić, koji je istaknuo kako se članovi kluba rado odazivaju na ovu manifestaciju. “Ako se cijele godine bavimo s tim plemenitim životinjama, živimo s njima, radimo, onda nam je isto tako važno da ti konji budu blagoslovljeni da nam kroz narednu godinu budu zdravi”, istaknuo je Lovrić uz poziv svima koji imaju konje, koji se bave s konjima, koji žele blagosloviti svoje ljubimce da se odazovu na ovu manifestaciju. Kako je Lovrić istaknuo, nakon II. svjetskog rata, primjerice, u Hrvatskoj je bilo do 400 tisuća konja da bi se taj broj kroz godine smanjivao te nakon Domovinskog rata sveo na nekih 4 do 5 tisuća konja, a nakon rata postupno ponovno raste te je trenutačno u Središnji registar kopitara upisano oko 24 tisuće konja.