Objavljeno u Vijesti, 14.12.2019.

Na adventskom vijencu u središtu Vinkovaca upaljena treća svijeća

U programu Adventa u Vinkovcima večeras je na velikom adventskom vijencu u središnjem gradskom parku upaljena treća adventska svijeća. Uz prigodna čitanja i poruke treću svijeću upalili su župljani župa Sv. Ćirila i Metoda i Bl. Alojzija Stepinca, koji su u park došli u procesiji uz molitvu i pjesmu.

U ime svojih župljana svijeću na adventskom vijencu upalila je sedmogodišnja Filipa Spaić, a poruku uz sutrašnju treću nedjelju došašća uputio je vlč. Filip Sertić, župni vikar na župama Sv. Ćirila i Metoda i Bl. Alojzija Stepinca.

“Paleći svijeće na nedjelje došašća u kršćanskoj tradiciji naznačuje se buđenje svjetla, a svjetlo je sam Isus Krist. Dok molitvom i paljenjem svijeća činimo vanjski znak, nutarnji znak je buđenje Isusa Krista u našim srcima. Treća nedjelja došašća, koja je sutra pred nama, je radosna nedjelja, a svijeća je svijeća pastira jer su pastiri bili prvi koji su došli novorođenom kralju Isusu Kristu. Oni predstavljaju malene, ponizne, siromašne ljude, siromašne duhom, ne mora to biti nužno materijalnim sredstvima, nego one koji imaju otvoreno srce za Boga, za novost, za mijenjati se. Jedino čovjek koji je spreman promijeniti, otvoriti svoje srce, spreman je upoznati drugoga, prihvatiti njegov zagrljaj, njegovo postojanje. Zatvoreno srce je uvijek najveća prepreka tom čovjeku koji ima zatvoreno srce jer ostaje sam u sebi, a čovjek je stvoren za drugoga pa je otvoreno srce, srce za drugoga, a najveći drugi je sam Bog”, istaknuo je vlč. Sertić.

Dobro raspoloženje u vinkovačkoj pješačkoj zoni nastavljeno i nakon svečanosti paljenja prve adventske svijeće. Brojni Vinkovčani uživali su u koncertu Emanuel banda koji nastupa pod kupolom, a na ulazu u klizalište, koje je večeras otvoreno do ponoći, popriličan je red.

Lijepo i svečano večeras je bilo i u punoj dvorani Gradskog kazališta “Joza Ivakić” Vinkovci gdje je u organizaciji Društva “Hrvatska žena” Vinkovci koncert održao Orkestar mandolinista i gitarista „Sloga“ iz Zagreba. Dirigent je Mladen Landau. Ana Zebić Kostel, sopran i Matej Predojević, tenor. Nastupio je i plesni par Stella Marjan i Dan Boeru. Koreograf Svebor Sečak.