Objavljeno u Vijesti, 01.05.2020.

Zahvalnost i poštovanje onima koji su dali svoj život za slobodu

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća danas je i u Vinkovcima obilježena 29. obljetnica ubojstva dvanaestorice pripadnika vinkovačke specijalne policije, ubijenih na današnji dan 1991. godine u prijeratnom Borovu Selu, današnjem Borovu.

29 godina poslije sjećamo se dvanaestorice pripadnika tadašnje specijalne jedinice MUP-a mučki ubijenih u dobro organiziranoj zasjedi srpskih pobunjenika – Stipan Bošnjak (1955.), Antun Grbavac (1961.), Josip Culej (1966.), Mladen Šarić (1965.), Zdenko Perica (1965.), Zoran Grašić (1969.), Ivica Vučić (1961.), Luka Crnković (1970.), Marinko Petrušić (1966.), Janko Čović (1965.), Željko Hrala (1968.) i Mladen Čatić (1971.). Njima u čast, danas su na nekoliko lokacija u Vinkovcima upaljene svijeće i položeno cvijeće, a obilježavanje je započelo na stadionu HNK Cibalia. Zbog trenutne pandemije koronavirusa, obljetnica se nije mogla obilježiti kao prethodnih godina.

„Posebni osjećaju obuzmu me kada dođemo ovdje na stadion jer je tu bila njihova baza i odavde su krenuli na zadatak s kojega se njih 12 nije vratilo. Iako će zbog novog koronavirusa 29. obljetnica biti obilježena na jedan drugačiji način, mi ćemo dati sve od sebe da ih se dostojanstveno prisjetimo“, rekao je Fabijan Kapular, načelnik PU vukovarsko-srijemske.

Obilježavanju je nazočio i Stevo Culej, predsjednik Udruge specijalne policije Domovinskog rata „Krpelji“ Vinkovci i dopredsjednik Udruge specijalne policije, koji je ovom prilikom rekao sljedeće:

„Mi našim redarstvenicima ne možemo vratiti život, ali njima i njihovoj žrtvi možemo pružiti jedno dostojanstvo te njihovim obiteljima osigurati da ne žive u neznanju, da znaju što se točno dogodilo i da se iz toga jednog znanja mogu izvući zaključci, pouke i moguća pravda za sve one koji su to učinili“.

Nakon što je poginulim redarstvenicima odana počast na stadionu, članovi Gradskog odbora i pripadnici udruga položili su vijence i podno spomenika 12 hrvatskih redarstvenika kod podvožnjaka prema Slaviji. U 11 sati služena je misa zadušnica u crkvi sv. Euzebija i Poliona.

„Moramo iskazati zahvalnost i poštovanje svima njima i njihovim obiteljima koji su dali nešto najvrjednije što su imali za našu domovinu i slobodu. Na tome im svima jedno veliko hvala. Neopisiv je osjećaj prisustvovati Misnom slavlju prvi puta od kada je nastupila zabrana vjerskih okupljanja i to baš na današnji dan. Kada dođe ovaj dan sjetim se riječi blagopokojnoga biskupa đakovačkog i srijemskog Ćirila Kosa, koji je rekao da su ovih dvanaest redarstvenika poput dvanaest apostola ugrađeni u temelje Crkve, u temelje hrvatske slobode i hrvatske domovine“, rekao je gradonačelnik Ivan Bosančić.

Uslijed mjera za suzbijanja pandemije COVID-19 izostala je i tradicionalna komemorativna svečanost u Borovu, kao i mimohod Udruge specijalne policije proizašle iz Domovinskog rata od ulaza u Borovo do spomen-obilježja. Protokolom, izaslanstva koja su odavala počast, izmjenjivala su se svakih pola sata, a prvi su ruže na spomen obilježje položili i svijeće zapalili članovi obitelji i rodbine ubijenih redarstvenika. U ime predsjednika Republike počast je odao posebni savjetnik predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković, Hrvatskog sabora saborski zastupnik Dražen Milinković, a Vlade potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.