Objavljeno u Vijesti, 08.07.2019.

Mladi su glavni pokretači partnerstva između Vinkovaca i Kenzingena

Altstadfest, povijesni festival koji se u njemačkom gradu Kenzingenu održava svake druge godine i ovoga puta ugostio je Vinkovčane koji su slavonskom pjesmom i plesom oduševili stanovnike ovoga njemačkog grada, ali i svojim posjetom dodatno produbili izvrsnu suradnju i dugogodišnje partnerstvo.

Izaslanstvo Grada Vinkovaca, predvođeno gradonačelnikom Ivanom Bosančićem, od 5. do 8. srpnja boravilo je u njemačkom gradu Kenzingenu za vrijeme tamošnjeg povijesnog Altstadtfesta. U sastavu izaslanstva bili su pročelnici pojedinih gradskih upravnih odjela, 27 članova Folklornog ansambla Lisinski pod vodstvom Danijela Šote, 7 učenika Srednje strukovne škole u čijoj su pratnji bili ravnatelj Domagoj Bujadinović i mentorica Mirna Dovhanj, 12 predstavnika Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci pod vodstvom ravnatelja Branka Tomića, najbolji polaznik DSD-programa u Gimnaziji Vinkovci Marko Tunjić te novinari Plave vinkovačke televizije i medijske kuće Novosti. Ovaj posjet nije bio samo ispunjavanje obveza iz Povelje o partnerstvu Kenzingena i Vinkovaca, kojom se gradonačelnici obvezuju uzornu humanitarnu suradnju začetu u najtežim trenutcima Domovinskog rata proširiti i na političkom, gospodarskom, obrazovnom, kulturnom i sportskom planu, a posebnu pažnju posvetiti njegovanju susreta mladih, nego i najbolja potvrda velikog prijateljstva velikog broja građana oba grada i potvrda pripadnosti europskoj ideji.

“Lijepo je biti glavni gost u ovom njemačkom gradu i na jednom ovakvom događaju. Iako je udaljen 1300 kilometara od Vinkovaca, ovdje se osjećate kao kod kuće. Oni su naši prijatelji koji su nam pomagali u najtežim trenutcima, ali i stoje uz nas i u ovim mirnijim vremenima. Lijepo je vidjeti našu gradsku zastavu i zastavu domovine na glavnome trgu, a mi se trudimo na najbolji mogući način predstaviti Vinkovce i Hrvatsku. Kroz suradnju na kojoj radimo sve ove godine, Kenzingen nam daje priliku za veliko prijateljstvo i pokazuje da Hrvatska nije samo more, nego i naša Slavonija i Vinkovci koje itekako treba doživjeti“, istaknuo je gradonačelnik Ivan Bosančić.

S njime se slaže i gradonačelnik Kenzingena, Matthias Guderjan, koji je napomenuo kako je u povijesti zajedničke suradnje, ovo najveća grupa do sada koja je boravila u Kenzingenu.

“Suradnja se i dalje nastavlja i vrlo je aktivna, a glavni pokretači našeg partnerstva su mladi, odnosno učenici. Ukoliko se na ovaj način bolje upoznamo, rušimo predrasude, promičemo toleranciju i mir i tako rušimo sve prepreke“,rekao je Guderjan te podsjetio kako motoristi iz Kenzingena uskoro planiraju uzvratni posjet Vinkovcima

Članovi FA Lisinski oduševili su brojne posjetitelje Altstadtfesta sjajnim izvedbama slavonskih pjesama i plesova, a nastupima na glavnoj pozornici tijekom sva tri dana trajanja festivala bili su glavni pokretači dobre zabave u kojoj su uživali i mladi i stari. Članovi Crvenog križa Vinkovci su pomagali svojim njemačkim kolegama dežurajući uz Hitnu službu Crvenog križa Kenzingen, dok 7 učenika Srednje strukovne škole i Marko Tunjić ostaju na višetjednom stručnom usavršavanju u Kenzingenu. Ono što je posebno razveselilo naše Vinkovčane bio je posjet Europa-parku, najvećem zabavnom i tematskom parku u Njemačkoj, dok su neki imali priliku uživati i u adrenalinskom parku. Gradonačelnici Matthias Guderjan i Ivan Bosančić veliku pažnju posvećuju zaštiti okoliša, pa je stručni dio posjeta obuhvatio obilazak odlagališta otpada Kahlenberg u kojemu su mogli naučiti nešto više o kvalitetnom načinu skladištenja, obrađivanja i razvrstavanja otpada. Ovaj susret bio je prigoda i za strateške razgovore čelnika oba grada o budućim zajedničkim projektima kojima će biti nastavljen niz izuzetno uspjelih projekata na svim razinama u kojima je u posljednjih više od četvrt stoljeća sudjelovalo više od 2.000 stanovnika Kenzingena i Vinkovaca.

Važno je spomenuti kako su izaslanstva također bila nazočna prezentaciji rada mobilne poljske kuhinje koju će Njemački Emmendingen u listopadu donirati vinkovačkom Crvenom križu.

“Suradnja s Njemačkim crvenim križem okruga Emmendingen traje od početkaDomovinskog rata, od njih smo puno učili i puno toga dobili. Zapravo smo primijenili sve njihove principe rada u organizaciji rada našeg Crvenog križa i zahvaljujući njima mi smo uspjeli odgovoriti na brojne izazove. Donirana poljska kuhinja uvelike će pomoći za opremanje naše službe za djelovanje u katastrofama. Da bi ta kuhinja radila potrebni su volonteri koji će proći obuku u listopadu u Vinkovcima, a naši prijatelji iz Njemačke u tome će im rado pomoći“, pojasnio je Branko Tomić, rekavši kako uređaj može proizvesti 600 obroka u jednoj turi, pa vjeruju kako je ovo veliki doprinos za razvoj vinkovačke službe.