Objavljeno u Vijesti, 09.03.2019.

“Mladi pod svjetlima reflektora društva”

Večeras je održana predstava pod nazivom “Mladi pod svjetlima reflektora društva”, u sklopu istoimenog projekta, koji je financiran iz Europskog socijalnog fonda. Ovakav jedan projekt omogućio je različitim skupinama mladih osoba od 15 do 25 godina s područja Grada Vinkovaca da izraze svoju kreativnost i osobnost kroz različite vrste radionica koje su im bile na raspolaganju tijekom trajanja projekta. Ta njihova kreativnost i želja da sudjeluju u različitim kulturno – umjetničkim aktivnostima, koje im je omogućio ovaj projekt, a koje im prije nisu bile dostupne, vidljiva je upravo u predstavi za koju su mladi sami pripremili scenarij, glazbu, kostimografiju i scenografiju.

Pored toga, mladi pripremaju dokumentarni film kojim prate sudjelovanje polaznika na projektu, a koji će prikazati u Rijeci i na finalnoj konferenciji projekta u Vinkovcima. Na projektu je sudjelovalo 110 mladih osoba u preko više od 100 radionica a rad mladih na radionicama pratili su mentori koji su bili zaduženi za vođenje pojedine radionice. Projekt traje 15 mjeseci, a njegova provedba započela je 08. veljače 2018. Nositelj projekta je Grad Vinkovci dok je partner na projektu udruga Mladi protiv gladi. Vrijednost projekta je 282.162,30 kn.

Cilj projekta je kroz izradu i provedbu Programa participativnih radionica te pripremu predstave i dokumentarnog filma kroz koji će mladi prikazati svijet iz svoje perspektive (spisateljska radionica i radionica izrade scenarija, glazbena, glumačka, redateljska, kostimografska, scenografska radionica te radionica izrade dokumentarnog filma) razviti kod mladih u nepovoljnijem položaju socijalne vještine, radne navike, osvijestiti mlade o vrijednosti vlastitog identiteta, podići im samopoštovanje te razviti ostale vještine koje će povećati socijalno uključivanje mladih u nepovoljnijem položaju te doprinijeti većoj mogućnosti njihovog zapošljavanja. Svrha projekta je borba protiv siromaštva, socijalne isključenosti i svih oblika diskriminacije razvojem mehanizama za socijalnu i kulturnu integraciju mladih od 15-25 godina i mladih od 15-25 godina koji su u nepovoljnijem položaju (socijalno ugroženi, nezaposleni, dugotrajno nezaposleni i pripadnici nacionalnih manjina) kroz izradu i provedbu Programa participativnih radionica koje će im omogućiti sudjelovanje u kulturnim i umjetničkim sadržajima koji im nisu inače dostupni, a koji se smatraju uobičajenima u društvu.

Finalni proizvodi projekta bit će dokumentarni film i predstava koje će mladi pripremiti uz pomoć mentora. Dokumentarnim filmom pratit će se sudjelovanje mladih u projektu, dok će se predstava temeljiti na pričama iz njihovih života. Projekt upravo iz tog razloga nosi naziv „Mladi pod svjetlima reflektora društva“ jer će omogućiti mladima da budu viđeni i prepoznati u društvu te stjecanje novih znanja i vještina iz područja umjetnosti i kulture, poput kreativnog pisanja, režiranja, glume, glazbe, scenografije, kostimografije. Pored toga, tim podugovorenih vanjskih stručnjaka angažiranih za provedbu aktivnosti projekta (akademski glumac, snimatelj, knjižničar, akademski slikar i scenograf, profesor glazbe i psiholog) izradit će mehanizam za socijalnu i kulturnu integraciju mladih u nepovoljnijem položaju u vidu Programa participativnih radionica za mlade u kulturnim i umjetničkim aktivnostima. Program će se tiskati u 100 primjeraka te objaviti na internetskoj stranici projekta, ali i institucija direktno ili indirektno uključenih u provedbu projekta kako bi se mogao besplatno koristiti, primjenjivati i modificirati ovisno o potrebama i nakon završetka projekta te poslužiti svim zainteresiranima kao pomoć u radu sa navedenom skupinom mladih. Program će sadržavati teorijske i praktične radionice i edukacije koje će se provesti i usavršiti upravo na ovom projektu u radu s mladima. Mladi će svojim radom i inputima omogućiti kako izradu tako i usavršavanje Programa participativnih radionica koji će obuhvatiti mehanizam sudjelovanja u cjelokupnom procesu stvaranja kazališne predstave i dokumentarnog filma.

Program će također obuhvatiti i psihološke kategorije poput zajedničkog planiranja, intenzivne međusobne interakcije, podjele zadataka, pregovaranje, rješavanje sukoba mišljenja, donošenja odluka, preuzimanja odgovornosti i stvaralaštvo te timski rad koji će biti potreban u stvaranju predstave i dokumentarnog filma. Na taj način rezultati aktivnosti ovoga projekta moći će se prenijeti i na druge organizacije i to ne samo u Vukovarsko-srijemskoj županiji, nego i u cijeloj Republici Hrvatskoj. Kao jedan od dugoročnih rezultata projekta jest i činjenica kako će projektni tim nakon provedbe svakako biti osnažen za samostalnu pripremu i provedbu projekata.

„Ovim projektom dobili smo jednu lijepu priču gdje su mladi imali priliku pokazati svoju kreativnost. Ovdje moram istaknuti, kada sam potpisivao ovaj projekt, kada su ga djelatnici našeg odjela kandidirali i u konačnici dobili, da je to bio projekt koji je dobio najveći broj glasova tada na natječaju. Ovu priliku ću iskoristiti da pohvalim sve u odjelu koji su radili na tome, a isto tako i udrugu Mladi protiv gladi, koji su se i na ovom polju pisanja projekata iskazali, a ne samo na onome humanitarnom, i to je nešto što čini tu udrugu stvarno velikom. Jer su na svim poljima pokazali svoju izvanrednost, i pokazali da su udruga s kojom se grad Vinkovci može pohvaliti“, rekao je ovom prilikom gradonačelnik Ivan Bosančić.

„Ovo predstavlja vrhunac rada. Mladi su radili sve sami uz pomoć svojih mentora. Oni su napisali i scenarij koji je započeo samim početkom ovog projekta. Scenarij su priče iz njihovih života, njihove okoline. Sve je krenulo u smjeru neke drame, tragedije, no pošto su to sve mladi od 15 do 25 godina odlučili smo okrenuti sve na neku komediju, tako da je ovo večeras premijerno prikazivanje komedije, koju su napravili naši mladi, pod budnim okom Vladimira Andrića, Adama Koruge, Dubravka Matakovića, Tihomira Maroevića i Darka Bušnje. Moram pohvaliti rad mladih koji su tijekom ovih 15 mjeseci pokazali i želju i volju i snagu da sudjeluju u ovakvim tipovima radionica. Sve radionice koje se održavaju su besplatne, pa su tako mnoga djeca dobila mogućnost sudjelovanja u nečem što im prije možda nije bilo dostupno”, istaknuo je Tomislav Ćavar, asistent na projektu i potpredsjednik udruge Mladi protiv gradi.