Objavljeno u Vijesti, 06.05.2018.

Memorijal bojnik Davor Jović – natjecanje Prvi za Hrvatsku

Natjecanje za najspremnijeg pripadnika OS RH se redovno provodi od 2007., a Memorijal nosi ime bojnika Davora Jovića koji je jedan od junaka koji su ostvarili pobjedu nad agresorom u Domovinskom ratu. Osim pokazanog junaštva u najtežim ratnim vremenima, bojnik će ostati zauvijek zapamćen i kao pobjednik prvog natjecanja “Prvi do Knina, prvi do slobode”, održanog 1997. na stazi dugoj 76 kilometara koja je uključivala gađanja i savladavanje prepreka, a iz kojeg je izraslo natjecanje “Prvi za Hrvatsku”. “Memorijal bojnik Davor Jović – natjecanje Prvi za Hrvatsku 2018.” bit će održano od 6. do 11. svibnja 2018. na krajnjem istoku RH u Vukovarsko – srijemskoj županiji, na širem području gradova Vinkovaca i Vukovara.

Zadane radne točke za natjecatelje prolaze slavonskom ravnicom, ispresjecane u rijekama i kanalima, hrastovim šumama i plodnim poljima, koje nas podsjećaju i na Domovinski rat, jer upravo ovom stazom (kukuruzni put) izvlačili su se hrvatski branitelji iz herojskog grada Vukovara, simbolom otpora i obrane suvereniteta RH i hrvatskog naroda u nametnutom nam Domovinskom ratu. Natjecanje predstavlja provjeru spremnosti i uvježbanosti pripadnika OS RH tijekom cijele godine, a cilj natjecanja je pokazati spremnost i znanje te vojničke vještine.

Najspremniji pripadnik je onaj koji prvi prođe zadanu stazu, ispuni sve zadaće na radnim točkama i u najkraćem vremenu stigne na cilj natjecanja – kod križa na ušću Vuke u Dunav u Vukovaru. Prvi na cilju i ujedno najspremniji pripadnik OSRH-a na Memorijalu bojnik Davor Jović je poručnik iz Zadra Ante Jović.