Objavljeno u Vijesti, 23.10.2019.

Kroz brojne aktivnosti usvajaju nove spoznaje o vodi i njenoj važnosti

Polazeći od spoznaje da voda izvor života, vrijedni učenici i nastavnici Osnovne škole Bartola Kašića uključili su se u projekt Erasmus+ W.A.T.E.R. – in other ways. U Vinkovcima tako trenutno boravi velik broj učenika i njihovih nastavnika iz različitih zemalja Europe koji kroz brojne aktivnosti proučavaju vodu, a danas su ih ugostili i u prostorijama Grada Vinkovaca.

Nastavnici i učenici iz Hrvatske, Češke, Italije, Litve, Španjolske i Portugala okupili su se ovoga tjedna u Vinkovcima kako bi zajedničkim snagama proučavali vodu u svim njezinim aspektima – vodu kao vodu nužnu za život, vodu koja je nužna za transport, ali i vodu koju danas treba čuvati jer znamo da su i njezine zalihe već pri kraju. Sve je to dio projekta Erasmus+ W.A.T.E.R. – in other ways koji je pred ove vrijedne učenike donio niz projektnih zadataka, iskustvenog učenja, radionica i timskog rada.

Iz tih razloga danas je sve sudionike projekta ugostila pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Andrea Vinković, koja je istaknula kako u Gradu Vinkovcima rado organiziraju ovakve prijeme u koje su uključeni i naši školarci.

“Volimo ugostiti djecu koja su gosti naših osnovnih škola, ali i našega grada jer nam je to pokazatelj koliko su naše škole aktivne i koliko sudjeluju u programima i projektima, osobito ovih međunarodnog karaktera koji im omogućuju putovanja i upoznavanje drugih kultura i drugih država. Danas smo ugostili sudionike projekta W.A.T.E.R., a činjenica da smo mi ove godine obilježili 110 godina javne vodoopskrbe u gradu i da se više od stoljeća kod nas osigurava pitka voda za građane itekako je pokazatelj da trebamo biti u jednom ovakvom projektu“, rekla je pročelnica Vinković.

Adrijana Cvrković Lasić, ravnateljica OŠ Bartola Kašića, nije krila zadovoljstvo što je upravo njihova škola ponovno domaćin ovakvog projekta.

“Pokušavamo osvijestiti važnost vode, značaj vode i u svakoj od zemalja imamo jako lijepih zadataka. Djeca ujedno i vježbaju engleski jezik, razne računalne vještine, timski rad i na kraju stječu puno novih prijatelja koji ostaju za cijeli život. Htjela bih spomenuti i kako je naš projekt jako visoko ocijenjen, a tu je uključen velik broj djece koja dolaze k nama i mi odlazimo njima, predstavljamo svoju zemlju, ali upoznajemo i druge kulture i narode“, izjavila je ravnateljica Cvrković Lasić.

Dodala je kako je projekt financiran sredstvima Europske Unije, projekti se apliciraju i najbolji budu odabrani. Vrijednost projekta W.A.T.E.R. je oko 180 tisuća kuna, s time da se 75 posto iznosa dobije prije, a ako sve aktivnosti budu odrađene korektno, nakon završetka projekta dobije se i ostatak novca.

Važno je spomenuti i kako su sudionici projekta danas u središnjem gradskom parku predstavili svoje zemlje humanitarnom prodajom učeničkih radova, a prikupljen novac doniran je Crvenom križu Vinkovci.