Objavljeno u Vijesti, 10.03.2020.

Konstituirano Dječje gradsko vijeće Grada Vinkovaca

U Vinkovcima je danas održana konstituirajuća sjednica Dječjeg gradskog vijeća. Sedamnaest vijećnica i vijećnika, iz svih gradskih osnovnih škola te Glazbene škole Josipa Runjanina i Udruge osoba s invaliditetom “Bubamara” Vinkovci, između tri kandidata, Elle Hasel, Petre Marković i Marka Plavšića, za predsjednicu Vijeća i dječju gradonačelnicu izabrali su Ellu Hasel, a za njezina zamjenika Marka Plavšića.

Ella Hasel, 7. r., OŠ Ivana Mažuranića, dječja gradonačelnica Vinkovaca, inače predsjednica Vijeća učenika u svojoj školi, istaknula je kako se u budućnosti ne vidi u politici, ali planira ostati u Vinkovcima i razvijati svoj grad. “Postoje problemi u sustavu koje mi djeca osjetimo. Mislim da nam se puno obećava, a malo daje, ali našim zajedničkim snagama to možemo promijeniti. Imam veliki žar i volju za pomoći u tome i potrebu za promjenom, koju mi djeca možemo ostvariti. U tome trebamo i pomoć učenika u našim školama. Želim znati ono što smeta, što nije dobro, što želite promijeniti ili primijeniti u radu. Ovdje sam čula kako djeca žele McDonalds, kino i slično, ali ja mislim da je najvažnije školstvo, a onda sve ostalo. Sve možemo zajedno i to nek bude slogan: Zajedno!”.

Marko Plavšić, 7. r., OŠ Josipa Kozarca, s pozicije zamjenika gradonačelnice zalagat će se za ono što on misli da je važno.
“Mislim da su pravi problem grada Vinkovaca cigarete, alkohol i droga i da toga ima puno u gradu. U gradu bi trebalo izgraditi neko mjesto za mlade gdje bi se okupljali i zabavljali u onom pozitivnom smislu, a ne da se svake godine opijaju na Bosutu. Droge, alkohola i cigareta uvijek će biti, ali da se to može smanjiti u gradu Vinkovcima, može”.

Petra Marković, 7. r., OŠ. Ivana Gorana Kovačića, treća po broju osvojenih glasova, djelovat će kao vijećnica Dječjeg gradskog vijeća.
“Dječje gradsko vijeće je važno i mislim da možemo postići da se neke stvari poboljšaju i pomoći ne samo gradu nego i cijeloj zajednici. Ja se zalažem za slobodu govora i da djeci damo mogućnost izražavanja svog mišljenja i svojih prijedloga. Neki zaključci odraslih jesu dobri, ali s djecom mislim da možemo unijeti više mišljenja, više prijedloga i tražit ćemo do njih da nas saslušaju. Vinkovci mi se jako sviđaju i mislim da sada u novije vrijeme sve više napredujemo i postajemo moderniji. Svakako ima mjesta za poboljšanje, ali ovaj smjer kako sada idemo dobro zvuči”.

Emanuel Mustapić, 5. r., OŠ Vladimira Nazora, nije se kandidirao za gradonačelnika, ali vijećnik želi biti i tako pokušati odraslima ukazati na ono što djeca žele.
“Ja baš i ne bih htio biti gradonačelnik, ali kada bih bio, ja bih se brinuo da svako dijete ima jednaka prava i da se poboljšaju neki sistemi u školi. Nisam baš spreman biti gradonačelnik, ali želim biti vijećnik u Dječjem vijeću. Vinkovci su danas jako lijepi, imamo sve što treba, ali mislim da može biti još unaprjeđenja. Tamo gdje ja živim, na Slaviji, dobili smo jedno lijepo igralište za djecu i sportski teren, samo što mi je to malo daleko, i kod nas nema toliko parkova pa možda da se doda još parkova, a u gradu više trgovina, restorana, kino…”.

Nakon nekoliko godina stanke Dječje gradsko vijeće Grada Vinkovaca, ponovno je uspostavljeno 2016. godine zahvaljujući Društvu Naša djeca Vinkovci. U ime DND-a novi saziv Vijeća danas su pozdravile članice Upravnog odbora Snježana Matak i Anica Birač, osnivačica i prva predsjednica društva. Konstituirajuću sjednicu vodila je Palmina Vulin, voditeljica Dječjeg gradskog vijeća, a u ime Grada Vinkovaca pozdravili su pročelnica za društvene djelatnosti Andrea Vinković i “odrasli” gradonačelnik Ivan Bosančić.

“Imati Dječje gradsko vijeće lijepa je i dobra stvar. Očekujemo puno informacija o tome što bi djeca željela i kako bi željela da izgleda grad, a na njima svijet ostaje i važno je naći rješenja za ono što oni žele. Mi smo se u ovom mandatu puno bazirali na djecu, na pomoć djeci u školovanju i kroz uvjete u školama i vrtićima i smatram da to uvijek treba biti prioritet. Drago mi je da danas mogu biti ovdje s njima i dati im potporu da se konstituiraju i naprave jedan pandan nama, jedno Gradsko vijeće gdje odluke neće biti bazirane na nekoj stranačkoj stezi nego na onome što stvarno treba djeci u ovom gradu”, istaknuo je gradonačelnik Bosančić.