Objavljeno u Vijesti, 21.02.2020.

Ključevi grada od večeras kod gradonačelnice Ankice

Sve je spremno za najluđe dane u godini. Ljubitelji maškara, karnevala i životnog veselja došli su na svoje i od večeras je ulicama Vinkovaca zavladalo maškarano ludilo. Drugim riječima, danas službeno počinju pokladne ludorije, karnevalisti su preuzeli ključeve Grada i gradska uprava može slobodno na odmor.

Nakon što su dva vinkovačka dječja vrtića, „Vladimir Nazor“ i „Naša radost“, svojom maskom „Lijeni Bosut“ uspješno predstavili Vinkovce na Dječjem karnevalskom korzu u Opatiji, Vinkovački karneval i njegove brojne lude aktivnosti nastavljaju se dalje. Šareno ludilo i veselje, odnosno vladavina karnevalista započela je danas kada je pokladna gradonačelnica Ankica, preuzela ključeve grada Vinkovaca.

Dosadašnji gradonačelnik pozvao je građane da se u nedjelju priključe karnevalskim događanjima u središtu grada i uživaju u ludorijama maškara, ali i karnevalskoj povorci, koja bi ove godine trebala biti veća nego ikada. “Očekujem zabavu, očekujem lijepo vrijeme i pun grad ljudi jer karneval je nešto što nam doista nudi mogućnost da se opustimo, zabavimo i uživamo. Pozivam sve da dođu u pješačku zonu”, poručio je Ivan Bosančić. “Novoj” gradonačelnici Ankici, kazao je, ostavio je praznu blagajnu, kako je to red i običaj, uz nadu da ako ikada vrati ključeve grada da će vratiti i punu blagajnu. Nju, međutim, to nije previše zabrinulo.

“Prvo što ću napraviti je ukinuti ograničeno radno vrijeme. Zašto bi neki pili kavu za vrijeme radnog vremena kada to možemo učiniti svi? Radnog vremena neće biti, dođeš na posao kada želiš i radiš koliko želiš. Sljedeće što mogu obećati svojim građanima je to da će minimalna plaća biti oko 8000 eura, smatram da je to sasvim u redu. Za djecu ćemo ukinuti školu, nema knjiga nema literature, a napravit ću i jednu neizvedivu stvar. Neki tvrde da se to ne može, ali ja ću dokazati da se može. Dovest cu Panonsko more ponovno u Panoniju, zašto bi mi stalno išli na more, ako more može ponovno doći ovdje? A što se tiče prazne blagajne, naći će se neki fondovi”, obećala je nova čuvarica ključeva svojim građanima.

Svoju veselu vladavinu proslavit večeras i u Excellent pubu na Velikom maskenbalu za odrasle gdje će uz popularni Orion Full Band nagrađivati najbolje maske. Najbolje i najkreativnije maske osvajaju put u Opatiju za dvoje na Karnevalski korzo 2021. godine, večeru za dvoje, poklon butelje vina, poklon paket Novosti i brojne druge nagrade.

Brojnu vinkovačku publiku pozdravit će i u nedjelju u središtu grada, 23. veljače, gdje u 10:45 sati kreće omiljena velika karnevalska povorka ulicama grada, a okupit će ukupno 15 različitih maskiranih skupina svih uzrasta i više od tisuću sudionika. Cijenjeni žiri, koji će ove godine biti sastavljen od predstavnika Turističke zajednice, glazbene škole i akademskog slikara Dubravka Matakovića, odabrat će tri najbolje maskirane skupine od kojih ona prva osvaja put u Opatiju gdje će predstavljati grad Vinkovce na Karnevalskom dječjem korzu 2021. godine.

Svoju karnevalsku vladavinu maškare će ove godine okončati u utorak, 25. veljače, gdje će tradicionalno zapaliti zastrašujućeg bušara na Trgu Vinkovačkih jeseni i vratiti ključeve grada Vinkovaca.

Karnevalska događanja u Vinkovcima i ove godine, 23. puta za redom, organizira udruga “Vinkovački karneval”.