Objavljeno u Vijesti, 10.12.2019.

HDZ Grada Vinkovaca: Počast prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu

Predstavnici Hrvatske demokratske zajednice Grada Vinkovaca, danas su obilježili obljetnicu smrti prvog hrvatskog predsjednika i prvog predsjednika Hrvatske demokratske zajednice dr. Franje Tuđmana. Kod biste dr. Franje Tuđmana u Ulici Hansa Dittricha Genschera položeni su vijenci i upaljene svijeće.

“Mislim da nema Hrvata, koji mu ne odaje priznanje. Ima onih koji politiziraju, ali to nije dobro jer Hrvatska je iznikla na žrtvi, ali ne samo na žrtvi naših građana nego i na viziji prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Trebalo je tada smoći hrabrosti, trebalo je imati mudrosti da se sve to izvede i da danas imamo svoju zemlju. Vjerujem kako je on nju zamišljao još boljom, još bogatijom, još perspektivnijom i na tom tragu svi mi, koji imamo utjecaja na određene procese trebamo raditi. Zato je važno prisjetiti ga se, odati mu dužno poštovanje i zahvaliti na svemu onome što je činio jer je stao na čelo, s našim braniteljima, sa svima onima koji su željeli Hrvatsku i učinio je da imamo svoju zemlju. Zato ja uvijek nazočim obilježavanju obljetnica koje su vezane uz njegovo ime i mislim da tako, barem taj dan, možemo odati posebno poštovanje tom velikom čovjeku koji je za hrvatski narod, ako ćemo iskreno reći, u povijesti najviše učinio”, istaknuo je potpredsjednik vinkovačkog HDZ-a, gradonačelnik Ivan Bosančić.

Odajući mu počast, o svojim sjećanjima na predsjednika Tuđmana, član GO HDZ-a Vinkovci i član Predsjedništva ŽO HDZ-a VSŽ, župan Božo Galić rekao je: “U sjećanju mi je ostala njegova odlučnost i u najtežim trenucima, a to je mogao samo čovjek koji je poznavao povijest u cijelosti i povijest bivše Jugoslavije. Tuđman je sustav u cijelosti poznavao i iz toga je mogao donositi odluke. Bile su to teške odluke često. Kada mladost gine, a stvara se država, tu treba odlučiti, a to su mogli samo ljudi veliki i snažni, koji znaju zbog čega te odluke donose. U njegovoj pronicljivosti u stvaranju hrvatske države, onaj tko je htio naučiti nešto od njega, mogao je naučiti. Mi moramo živjeti prilagođeno današnjem vremenu, ali i uvijek razmišljati o onima koji su život dali za domovinu Hrvatsku i našem prvom predsjedniku i onome što je činio za Hrvatsku”.