Objavljeno u Vijesti, 21.01.2020.

Gradsko vijeće Vinkovaca: Poruka poduzetnicima uz otvaranje Poduzetničkog inkubatora

Tehnološki park Vinkovci i Poduzetnički inkubator vrijedan 21,4 milijuna kuna, koji će uskoro otvoriti svoja vrata poduzetnicima i obrtnicima, bile su glave teme današnje sjednice Gradskog vijeća Grada Vinkovaca.

Pod prvom točkom dnevnog reda Gradsko vijeće većinom glasova usvojilo je prijedlog odluke kojom, kako je pojasnila Marina Šimić Karaula, pročelnica Upravnog odjela za gospodarenje gradskom imovinom i mjesnu samoupravu, Grad Vinkovci kao vlasnik zgrade novog Poduzetničkog inkubatora u Ulici Dragutina Žanića-Karle, tu zgradu na upravljanje i korištenje na neodređeno vrijeme, bez provedbe javnog natječaja i bez naknade, daje Tehnološkom parku Vinkovci, koji je u tu svrhu osnovao Podružnicu Poduzetnički inkubator Vinkovci.

Gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić ovom je prilikom najavio otvaranje Poduzetničkog inkubatora za sljedeći mjesec što znači da svi oni mali poduzetnici i obrtnici koji su u početnim etapama razvoja mogu očekivati skoro raspisivanje natječaja za korištenje poslovnog prostora.

“Svi oni koji će se baviti poduzetništvom u Poduzetničkom inkubatoru imat će krasan prostor i odličnu priliku za razvijati svoje tvrtke u jednoj sinergiji s drugim tvrtkama. Osim prostora, Inkubator će svakako nuditi i druge usluge našim poduzetnicima kako bi njihove tvrtke rasle, a oni se mogli nesmetano posvetiti razvijanju svojih proizvoda. Tako će uz plaćene režijske troškove u onoj mjeri kako idu u procesu inkubacije, na raspolaganju imati i knjigovodstvene usluge, usluge pisanja projekata, konzultantske usluge različitoga tipa…”, istaknuo je gradonačelnik Bosančić.

Pod drugom točkom dnevnog reda većinom glasova usvojen je prijedlog odluke o izmjeni Ugovora o davanju na korištenje i upravljanje poslovnog prostora u vlasništvu Grada Vinkovaca u ovom slučaju prostora danog na korištenje i upravljanje Tehnoškom parku Vinkovci u Vatrogasnoj ulici u zgradi bivše OŠ Ivana Mažuranića. Riječ je, istaknula je Marina Šimić Karaula, o manjoj korekciji članka II. postojećega ugovora.

A upravo ta korekcija bila je, između ostaloga, predmet rasprave, koju je vezano uz Tehnološki park Vinkovci pokrenula oporba. Tako su, primjerice, nezvisni vijećnici Mirna Krajina Andričević i Darko Posarić imali primjedbu na to što Grad sada na sebe preuzima trošak neophodan za redovno poslovanje tog trgovačkog društva čiji je osnivač Grad Vinkovci, držeći kako bi, bez obzira na to što su primarno u službi poticanja razvoja gospodarstva, oni ipak trebali osiguravati prihod koji bi omogućio samofinanciranje.

Gradonačelnik Ivan Bosančić istaknuo je kako se Grad opredijelio za proaktivnu politiku kada je riječ o gospodarstvu te se nastoji na različite načine dati potporu poduzetnicima i obrtnicima, posebice onima koji su tek krenuli u posao, a tu se Tehnološki park već dokazao, a Poduzetnički inkubator bit će ogroman iskorak u tom smislu.

“Mi danas trebamo poslati poruku svima koji imaju poduzetničku ideju da se jave i tamo će dobiti prostor i priliku da rade i razvijaju se”, istaknuo je gradonačelnik Bosančić.