Objavljeno u Vijesti, 12.05.2020.

Grad Vinkovci: Potpisani prvi ugovori s udrugama u kulturi i tehničkoj kulturi

Gradonačelnik Ivan Bosančić danas je primio predstavnike udruga s područja grada Vinkovaca kojima su raspodijeljena financijska sredstva temeljem javnog poziva za programe u u kulturi i tehničkoj kulturi za 2020. godinu. Sukladno aktualnim preporukama za sprječavanje širenja zaraze koronavisrusom danas su u Veliku vijećnicu Grada Vinkovaca na potpisivanje ugovora pozvani predstavnici deset udruga.

Inače, ukupno predviđena sredstva od 680 tisuća kuna raspodijeljena su na 66 udruga koje su prijavile ukupno 94 programa. Sve udruge ugovore će potpisati u narednih nekoliko dana.

“Želja nam je da se kroz ovaj preostali dio godine uspije realizirati većina programa koje su udruge planirale te ćemo to financijski pratiti sukladno okolnostima. Dosta vremena smo izgubili i dio programa se možda i neće realizirati, ali je važno da do kraja godine pokušamo što više vratiti u normalu život svih nas pa tako i udruga koje svojim aktivnostima obogaćuju život svih Vinkovčana”, istaknuo je gradonačelnik Ivan Bosančić.

Epidemija koronavirusa poremetila je kompletan život pa tako i rad udruga, a “ostani doma” vrijeme proteklo je u iščekivanju normalizacije života i usklađivanju programa za 2020. godinu s novonastalom situacijom, a koliko je to moguće ovisi i o aktivnostima kojima se pojedine udruge bave.

“Cijelo vrijeme bili smo u kontaktu s predstavnicima udruga pa je temeljem toga i donesena odluka o raspodjeli sredstava sukladno aktualnim okolnostima. Sigurno je da zbog svega ovoga trpe i udruge pa imamo i tri udruge koje su odustale od proračunskih sredstava jer neće moći izvesti programe koji su planirani i prijavljeni na natječaj. Tako od ukupno prijavljenih 69 udruga sada imamo njih 66 i to 44 udruge u kulturi i 22 udruge u tehničkoj kulturi s ukupno 94 programa koja ćemo financirati do kraja godine”, istaknula je Marija Liščić Drmić, pročelnica za kulturu i turizam.

Pred udrugama sada je postupno aktiviranje rada u skladu s mjerama i preporukama koje su još uvijek na snazi

Članovi Folklornog ansambla “Lisinski”, primjerice, uskoro planiraju pokrenuti probe, ali za sada to se ne odnosi na plesače zbog mjere propisanog razmaka te bi prvo mogle krenuti pjevačke i sviračke probe. Za proračunska sredstva prijavili su tri projekta: Očuvanje hrvatske tradicijske kulture, Festival folklora “Robert Bajtal” te Božićni koncert. “Planirani iznos je prepolovljen, međutim, i pola godine je već otprilike prošlo i neke aktivnosti će svakako biti reducirane, a ovih 30 tisuća kuna značajna je pomoć za rad do kraja godine”, istaknuo je predsjednik Saša Dević.

Građansko društvo “Moji Vinkovci” vjeruje kako će izrealizirati sva tri projekta prijavljena za ovu godinu, a koje im Grad sufinancira s 8 tisuća kuna. “To su 15. Katarinska večer s dodjelom nagrada “Moji Vinkovci”, koncert povodom Dana grada Vinkovaca i časopis “Moji Vinkovci”. U kontekstu epidemije koronavirusa časopis nije u pitanju, a vjerujemo kako ćemo uspjeti održati i našu tradicionalnu, ove godine jubilarnu 15. Katarinsku večer kao i planirani koncert za Dan grada”, istaknuo je predsjednik Josip Paulić.

Društvo “Naša djeca” Vinkovci, primjerice, apliciralo je na dva natječaja. Za projekt iz područja humanitarnog rada dobili su 5,5 tisuća kuna, a za projekt iz područja kulture 3 tisuće kuna. “Puno nam znače ta sredstva, a naše aktivnosti Grad prati od samoga početka našeg djelovanja 1966. godine. S popuštanjem mjera polako planiramo krenuti s aktivnostima, a u međuvremenu, 13. ožujka, imali smo izbornu skupštinu. Sada, kako se povećava broj ljudi koji smiju biti na okupu, tako ćemo i mi početi s našim aktivnostima”, ističe predsjednica Helena Crnjak.