Objavljeno u Vijesti, 22.01.2020.

Grad Vinkovci i Gradska knjižnica: Darovi za novorođene bebe

Najmlađe Vinkovčanke i Vinkovčani, njih 63-oje, danas su dobili darove Grada Vinkovaca te po prvi put i Gradske knjižnice i čitaonice. Uz naknadu Grada Vinkovaca za novorođene bebe u iznosu od 2000 kuna, njihovi roditelji dobili su i poklon paket sa slikovnicama i godišnjom članskom iskaznicom Knjižnice za bebe kao poticaj da im čitaju od prvih dana.

“Ovo je jedna mala pripomoć svim našim obiteljima koje su se obogatile s još jednom bebom. Drago nam je da danas ovdje imamo preko 60 novih sugrađana i da ih možemo nagraditi, a drago nam je i što smo ostvarili suradnju s Knjižnicom kroz koju ćemo ih u stvarno najranijim danima uputiti prema Knjižnici tako da im njihovi roditelji čitaju jer je to dobro za razvoj djeteta, ali isto tako i da tu privrženost prema Knjižnici stvorimo od najranijih dana. Drago nam je što već na početku godine imamo puno beba i što broj beba ne opada nego ćemo, nadamo se, i rasti ove godine i imati još više novih malih sugrađana i da ćemo im kroz sve one naše programe za djecu koje imamo moći pomoći u njihovom razvoju”, istaknuo je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

Ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci Vedrana Lugić o uključivanju Knjižnice u darivanje beba istaknula je kako je sve započelo prošle godine kada je Knjižnica bila domaćin kampanje “Čitaj mi”.

“U suradnji s Gradom Vinkovcima i gradonačelnikom odlučili smo i na ovaj način sudjelovati u kampanji “Čitaj mi” i zaista smo ponosni što smo jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji ovako potiče čitanje od najranije dobi. Znamo da samo 15 minuta dnevno čitanja naglas djeci od rođenja potiče njihov cjelokupan razvoj”, istaknula je Vedrana Lugić.

Tako su Gradska knjižnica i Grad Vinkovci odlučili svim novorođenim bebama darivati paketić dobrodošlice s njihovom prvom slikovnicom, promotivnim letkom o važnosti čitanja i godišnjom članskom iskaznicom Knjižnice za bebu kao poticaj da im roditelji čitaju od prvih dana. A među roditeljima koji su se danas okupili u velikoj gradskoj vijećnici bila je i mama maloga Šimuna, Jelena Ukić.

“Svaka pomoć, financijska ili neke materijalne, naravno da je dobrodošla , pa tako i ovaj iznos od 2 tisuće kuna od Grada Vinkovaca. Sada kada se svi bore za demografske mjere svaka pomoć je i više nego dobra, a povećanje naknade s tisuću na 2 tisuće kuna s osmijehom smo dočekali. Ići će to za opremu za bebu, hranu i druge potrepštine”, istaknula je Jelena Ukić.

Sudjelovanje Knjižnice u darivanju za sve je bilo iznenađenje, ali svakako dobrodošlo iznenađenje.

“Nisam znala za to, ali, naravno, to je vrlo poticajno i sigurno je da se u odgoju djece treba više okrenuti tome”, istaknula je Jelena Ukić.