Objavljeno u Vijesti, 07.11.2018.

Gotovo 17 milijuna kuna za energetsku obnovu zgrade O.Š. “Antun Gustav Matoš”

Dana 22. listopada 2018. potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt “Energetska obnova zgrade Osnovne škole “Antun Gustav Matoš” na adresi Ohridska 21, Vinkovci” (KK.04.2.1.04.0360). Nositelj projekta je Grad Vinkovci, a ukupna vrijednost projekta energetske obnove ove osnovne škole iznosi 17.304.432,50 kn. Iznos bespovratnih sredstava iznosi 10.182.800,25 kn, dok će preostali iznos vrijednosti projekta biti osiguran u proračunu Grada.

Projekt je sufinanciran u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga “Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora”. U okviru ovog Poziva bilo je osigurano je 380 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj za energetsku obnovu zgrada javnog sektora

Svrha projekta jest energetska obnova zgrade škole i zgrade športske dvorane, je cilj projekta smanjenje potrošnje energije za grijanje/hlađenje na godišnjoj razini od najmanje 50% u odnosu na godišnju potrošnju energije za grijanje/hlađenje prije provedbe navedenih mjera. U sklopu projekta biti će provedene sljedeće mjere energetske učinkovitosti: mjera poboljšanja toplinske izolacije krovišta i pročelja (fasade), zamjena vanjske stolarije energetski učinkovitijom, ugradnja novog visokoučinkovitog sustava grijanja, ugradnja rekuperatora za ventilaciju dvoranje, ugradnja dizalice topline zrak-zrak te poboljšanje učinkovitosti rasvjete. Provedba ovih mjera rezultirat će smanjenjem potrošnje energije za grijanje na godišnjoj razini gotovo 69% u odnosu na godišnju potrošnju za grijanje prije provedbe navedenih mjera što će ujedno doprinijeti i smanjenju godišnje emisije CO2 za gotovo 59%.

U sklopu projekta biti će provedene edukacije zaposlenika škole o primjeni energetskih tehnologija i važnosti uštede energije koji će nova stečena znanja primjeniti u svakodnevnom radu s učenicima škole, te će na ovaj način zgrada škole predstavljati reprezentativan objekt za promicanje energije i energetske učinkovitosti,a samim time i zaštite okoliša. Razdoblje provedbe projekta je 20 mjeseci.

Ovaj projekt jedan je u nizu projekata energetske obnove koje trenutno provodi Grad Vinkovci, a koji je rezultat uspješne suradnje i komunikacije Grada s javnim ustanovama i odgojno-obrazovnim ustanovama na svom području. I ovaj projektni prijedlog pripremili su djelatnici Agencije za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA d.o.o.