Objavljeno u Vijesti, 03.05.2018.

Festival dječjih vrtića i osnovnih škola

Tradicionalni Festivali olimpizma koji se provode više od 10 godina, najmlađe u društvu uče prijateljstvu, razumijevanju različitosti i natjecanju u ozračju poštene igre

Na stadionu HNK "Cibalia" u Vinkovcima je u petak, 27. travnja, održan Olimpijski festival dječjih vrtića, a u četvrtak, 3. svibnja, održan je Olimpijski festival osnovnih škola.

480 djece predškolskog uzrasta natjecalo se u 5 disciplina: mali nogomet, bacanje loptice, trčanje na 25 metara, štafeta 4x25 i skok u dalj. Natjecatelji su došli iz 19 dječjih vrtića s područja Vukovarsko-srijemske županije. Iz Županje nastupio je Dječji vrtić Maslačak, iz Vođinaca Mladost, Radosno djetinjstvo iz Ivankova, Crvenkapica iz Iloka, Zlatokosa iz Borova te Vedri dani iz Starih Mikanovaca. Iz Vinkovaca su nastupili sljedeći Dječji vrtići: Kolijevka, Bajka, Trnoružica, Medenjak, Kosjenka, Budućnost, Naša radost, Vladimir Nazor, Stribor, Pčelica, Lenije, zatim Katolički dječji vrtići Eden i Srce Marijino. Prigodni program su govorima otvorili pomoćnik glavnog tajnika za programe lokalnog sporta Hrvatskog olimpijskog odbora, Siniša Krajač, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport, mlade i demografiju Vukovarsko-srijemske županije Jadranka Mustapić-Karlić i zamjenik gradonačelnika Grada Vinkovaca Gabrijel Šokičić.

S ceremonije otvorenja "Lijepo vas je vidjeti u ovako velikom broju. Nadam se da ćete uživati u današnjem danu i da ćete se nakon današnjeg dana nastaviti baviti sportom. Velika zahvala tetama, roditeljima, djedama i bakama koji su se bavili djecom i vodili ih na sport i sportske aktivnosti. Isto tako, velika zahvala Županiji i Gradu, športskim zajednicama, svim ljudima koju su i doprinose da se djeca mogu nesmetano baviti sportom u Vukovarsko-srijemskoj županiji, u Gradu Vinkovcima", prilikom otvorenja Festivala rekao je Siniša Krajač. Ovakva natjecanja zahtijevaju vrlo veliku logistiku, a samim time i određena sredstva stoga se bez podrške Županije vukovarsko-srijemske i Grada Vinkovaca ne bi mogla održati. No, ponajviše je važna moralna podrška koju je ispred Županije natjecateljima pružila Jadranka Mustapić-Karlić. "Sa zadovoljstvom mogu reći da se nalazimo svake godine u isto vrijeme na istome mjestu i sudjelujemo uistinu sa zadovoljstvom u organizaciji ovako lijepe manifestacije. Poanta je priče da svi zajedno sudjelujemo, a posebno tete u vrtićima, djeca i roditelji koji su došli uveličati ovu manifestaciju. Cilj je da djecu od malih nogu učimo važnosti sporta, tjelovježbe, igre, zajedništva i nadam se da će u takvom ozračju proteći ovaj dan", napomenula je Mustapić-Karlić, "Mi iz Županije se nadamo da ćemo i sljedeće godine sudjelovati u organizaciji i sa zadovoljstvom ovo gledati". Grad Vinkovci daje veliki doprinos u realizaciji ove manifestaciji, a u ime Grada sve sudionike i posjetitelje pozdravio je zamjenik gradonačelnika Gabrijel Šokičić. "Nama je posebno zadovoljstvo biti organizator i na neki način sudjelovati u ovakvim manifestacijama kao što je Dječji olimpijski festival. Posebno pozdravljam djecu, ona su već nestrpljiva i jedva čekaju da krenu s igrama, zato vam želim svima natjecateljima, djeci, tetama, svim organizatorima puno uspjeha i da se svi lijepo zabavimo".

Osnovne škole na Festivalu U četvrtak, 2. svibnja, na stadionu HNK Cibalia održan je Olimpijski festival osnovnih škola. Na Festivalu je sudjelovalo 576 učenika uzrasta od prvog do četvrtog razreda iz 12 osnovnih škola s područja Vukovarsko-srijemske županije koji su se natjecali u sportu/disciplinama: mali nogomet, bacanje loptice, trčanje na 25 m, štafeta 4x25 m i skok u dalj. Olimpijski festival organizira se od 2008. godine i isprva je bio na gradskoj razini, a sada se proširio i na županijsku. Ovim se projektom potiču olimpijski ideali kao što su poštivanje pravila igre, drugih natjecatelja, službenih osoba koje su zadužene za provođenje pravila, fairplay, samodisciplina, timski rad, samopoštovanje i odbacivanje nasilja. Cilj projekta je promocija olimpizma, odgajanje djece putem športa i poticanje harmoničnog razvoja, intelektualnih psihičkih i fizičkih vrlina djeteta. Ceremoniju otvorenja svojim nastupima uveličali su Cheerleading klub "Ma&Ko" i Glazbena škola Josipa Runjanina. Na otvorenju Festivala prisutna je bila pročelnica za Upravni odjel za obrazovanje, sport, mlade i demografiju Jadranka Mustapić Karlić, pročelnica Upravnog odjela društvenih djelatnosti grada Vinkovaca Andrea Vinković te gradonačelnik Ivan Bosančić koji je istaknuo da ovakva događanja djeci uvijek ostanu u lijepom sjećanju. ''Bavljenje sportom jako bitno i ovakve manifestacije pridonose tome da što više djece završi u određenim sportskim klubovima. Lijepo je vidjeti da se djeca bave sportom i druže te na taj način stječu nova prijateljstva'', na otvorenju je rekao Bosančić. Olimpijsku baklju je, nakon što mu je u štafeti predana u ruke, simbolično upalio učenik OŠ Stari Jankovci i time su igre mogle početi. Na Olimpijskom festivalu sudjelovale su sljedeće škole: OŠ Antuna Gustava Matoša Vinkovci, OŠ Zrinskih Nuštar, OŠ Stjepana Antolovića Privlaka, OŠ Vladimira Nazora Vinkovci, OŠ I.G. Kovačića Vinkovci, OŠ Fra Bernardina Tome Leakovića Bošnjaci, OŠ Ivana Mažuranića Vinkovci, OŠ Ivana Kozarca Nijemci, OŠ Bartola Kašića Vinkovci, OŠ Stari Jankovci Stari Jankovci, OŠ Josipa Lovretića Otok, OŠ Mate Lovraka Županja.

  • Djeca su se okušala u 5 disciplina: mali nogomet, bacanje loptice, trčanje na 25 metara, štafeta 4x25 metara i skok u dalj.
  • Posjetitelje i sudionike zabavljali su Plesna udruga "Vinkovačke mažoretkinje" i Cheerleading klub "Ma&Ko"
  • Cilj Festivala je promocija olimpizma, odgajanje djece putem športa i poticanje psihičkih i fizičkih vrlina djeteta
  • Na Olimpijskom festivalu osnovnih škola sudjelovalo je ukupno 576 učenika uzrasta od prvog do četvrtog razreda iz 12 osnovnih škola s područja