Objavljeno u Vijesti, 29.08.2018.

Energetska obnova zgrade arheološkog odjela Gradskog muzeja Vinkovci

U Vinkovcima će uskoro biti realiziran još jedan vrijedan projekt uz sufinanciranje bespovratnim sredstvima, a riječ je o energetskoj obnovi jedne od zgrada Gradskog muzeja, poznate kao nekadašnji sudski zatvor.

Projekt „Energetska obnova zgrade arheološkog odjela Gradskog muzeja Vinkovci“ na javni poziv Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja za „Energetsku obnovu i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“ u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“, prijavio je Grad Vinkovci. Projekt je rađen u suradnji s Agencijom za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA i Gradskim muzejom Vinkovci. Za projekt vrijedan 960.295 kn, odobreno je bespovratnih 603.554 kn. Preostalih 356.740 kn Grad i Muzej, istaknuto je u srijedu na predstavljanju projekta.

“Ovu zgradu od Grada smo dobili na korištenje 2005. godine, a 2007. uselili smo u dio prizemlja te dalje postupno uređivali prostor. Danas se ovdje nalaze Arheološki odjel, Konzervatorsko-restauratorska radionica i Knjižnica te dio spremišta arheološke građe koji je tek djelomično priveden svrsi u smislu unutrašnjeg uređenja. Sada idemo i u energetsku obnovu za koju smo lani iz vlastitih prihoda s 32.500 kuna isfinancirali izradu projekta, a i u realizaciji ćemo sudjelovati određenim sredstvima zajedno s Gradom”, istaknuo je ravnatelj Muzeja Danijel Petković.

Projekt energetske obnove obuhvaća fasadu, vanjsku stolariju, krovište, sustav grijanja te dio električne instalacije. “Još se jednom pokazala dobra suradnja Grada, gradskih ustanova i agencije VIA i izvučen je značajan iznos. Ovo je nastavak energetske obnove zgrada javnog sektora koja je krenula s gradskim vrtićima. Tako ćemo obnoviti jedan značajan broj gradskih ustanova i postići dvostruki učinak, ekološki kroz uštedu energije i financijski jer ćemo imati više sredstava za druge koristi naših građana”, istaknuo je Davor Mecanović, viši stručni suradnik u Odjelu za turizam i kulturu Grada Vinkovaca.

“Mjere iz projektne prijave trebale bi se provesti kroz 20 mjeseci te time i ostvariti cilj projekta: smanjenje potrošnje energije za grijanje / hlađenje za 66,6 posto te time i smanjenje emisije CO2 za 66,6 posto”, istaknula je Kristina Jukić iz agencije VIA, voditeljica projekta.