Objavljeno u Vijesti, 04.06.2019.

Digitalizacijom do bolje kvalitete života

Kako bi educirali građane i upoznali ih sa svim mogućnostima implementacije novih tehnologija, kroz hrvatske gradove putuje Večernjakov digitalni autobus koji je u tu svrhu opremljen s najnovijom digitalnom tehnologijom i u kojem putuju stručnjaci i edukatori. Autobus je do sada posjetio Zagreb i Koprivnicu 31. svibnja i 2. lipnja, a danas je stigao i u Vinkovce.

“Drago mi je da smo tu sa Središnjim državnim uredom za razvoj digitalnog društva i da ih možemo podržati u jednoj ovakvoj akciji. Danas tehnologija napreduje, digitalno društvo je sve prisutnije među nama. Mi u ovom trenutku intenzivno pregovaramo da uzmemo jedan novi program koji bi softverski riješio većinu naših problema. Bili bismo puno bolji, brži, efikasniji i bliži građanima”, istaknuo je gradonačelnik Bosančić.

Građani će tako do 18.00 sati na Trgu bana Josipa Šokčevića, uz stručne edukatore, imati prilike naučiti sve što im je potrebno da bi savladali digitalne platforme koje im mogu pomoći u svakodnevnom životu poput korištenja interneta bankarstva, moći će doznati kako elektronskim putem predati zahtjev za e-putovnicu ili e-vozačku dozvolu itd.

“Hrvatsko društvo nije dovoljno digitalno. Na 22. mjestu smo i činimo puno toga da se to promijeni. Cilj ove akcije, odnosno projekta je da građanima približimo dostupnost informacija i usluga, da građanima uštedimo vrijeme i novac. Mediji su danas ključni u pružanju informacija građanima o tome što država radi. Zahvaljujemo našem organizatoru i svima vama što ste popratili ovaj projekt koji ima za cilj približiti građanima elektroničke usluge i uvesti ih u digitalno društvo”, dodao je ovom prilikom Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić te dodao :

“Građani u ovom autobusu imaju priliku informirati se o elektroničkim uslugama, ali i o tome gdje i kako mogu pronaći sve informacije na Središnjem državnom portalu koje su važne za njihov život. Imaju i mogućnost aktivirati elektroničku osobnu iskaznicu”.

U Zagrebu i Koprivnici Večernjakov digitalni autobus privukao je pozornost građana pa su mnogi došli raspitivati se o mogućnostima koje imaju u tom svijetu novih tehnologija.

Građani su mogli dobiti inicijalne kodove kod djelatnika MUP-a i uz pomoć djelatnika Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva mogli su aktivirati svoje elektroničke osobne iskaznice ili su mogli zatražiti od djelatnika FINA-e vjerodajnicu ePASS, čime će moći koristiti usluge u sustavu e-građani.