Objavljeno u Vijesti, 17.01.2020.

Delegacija Grada Vinkovaca na svjetskom sajmu Zeleni tjedan Berlin 2020.

Delegacija Grada Vinkovaca na čelu s gradonačelnikom Ivanom Bosančićem u službenom je posjetu svjetskom sajmu poljoprivrede i prehrambene industrije „Zeleni tjedan Berlin 2020.“ (17.-26. siječnja).

Uz veliki gospodarski značaj berlinski sajam predstavlja međunarodni događaj na kojem se pored gospodarskih delegacija okupljaju visoki predstavnici Europske unije, ministri i visoki dužnosnici brojnih zemalja i međunarodnih organizacija.

Sajam je službeno otvorila njemačka ministrica poljoprivrede Julija Klöckner, a u ime Republike Hrvatske prisustvovali su predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović i veleposlanik Hrvatske u Njemačkoj Gordan Bakota.

S obzirom na to da Hrvatska trenutno predsjeda Vijećem Europske unije sudjelovanje na ovom sajmu doprinijet će međunarodnoj prezentaciji i prepoznatljivosti Hrvatske u gospodarskom, poljoprivredno – prehrambenom, ali i turističkom kontekstu.

“Naša Hrvatska, a pogotovo Slavonija ima sve prirodne preduvjete za snažan gospodarski razvoj kako bi bila žitnica Europe. Sudjelovanje na ovom Sajmu značajno je za promociju hrvatske poljoprivrede i prehrambene industrije te iznimna prilika za uspostavu poslovnih kontakata s izlagačima i investitorima zainteresiranima za suradnju i potencijalna ulaganja u naš kraj”, izjavio je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

O važnosti ovog sajma koji okuplja proizvođače, stručnjake i posjetitelje iz svih krajeva svijeta za europsku i svjetsku poljoprivredu te odnose među zemljama najbolje govore zaista impresivne brojke: 61 država sudionica, 1800 domaćih i stranih izlagača, 100.000 proizvoda iz cijelog svijeta, 400.000 posjetitelja, 118.200 m2 izložbenog prostora .