Objavljeno u Vijesti, 19.06.2020.

Dašak antičkog Rima ponovno u našem gradu

Pod geslom “Inter nos fortiores” – “Zajedno smo jači” ove će se godine, unatoč okolnostima, održati VIII. Rimski dani. Tim je povodom u parku Lenije, na istoj lokaciji koja će 4. srpnja ugostiti rimske običaje, danas održana tiskovna konferencija na kojoj je predstavljen bogat program.

Ovogodišnja manifestacija organizirana je u vrlo kratkom roku, no sadržajem se puno ne razlikuje od prijašnjih. Najavljujući manifestaciju, gradonačelnik Ivan Bosančić istaknuo je kako nas puno toga očekuje, a da će nova lokacija svojim ambijentom dodatno uljepšati taj dan.

„Drago mi je da ćemo ipak imati Rimske dane, da će Vinkovci ponovno biti Cibalae i da ćemo u tom vremenu uspjeti dočarati one rimske dane koji su se zbivali ovdje prije više od dvije tisuće godina. Manifestacija je prirasla srcu Vinkovčanima i tradicija se nastavlja. Pozivam sve naše sugrađane da dođu na VIII. Rimske dane i uživaju u bogatom i raznovrsnom programu“, rekao je gradonačelnik.

Prema riječima ravnatelja Gradskog muzeja Vinkovci, Hrvoja Vulića, ovogodišnje geslo manifestacije “Inter nos fortiores” – “Zajedno smo jači” nije bilo planirano, a odabrano je zbog složnosti hrvatskog naroda i države koje su pokazali u vrijeme borbe s epidemijom koronavirusa.

“Kao zajednica i država smo pokazali jedinstvo i zajedništvo u epidemiji, a isto to zajedništvo je krasilo i Rimljane s kojim su prevladali sve prepreke i postali jedno od najjačih carstava na svijetu”, rekao je Hrvoje Vulić. Dodao je da nas očekuju gladijatorske borbe, brojne radionice i sajam koji se odnose na rimski život.

Detaljnije je program VIII. Rimskih dana predstavio zamjenik direktorice Turističkog ureda Turističke zajednice Grada Vinkovaca Marko Jureta najavivši održavanje Rimskog sajma, keramičarskih radionica, radionica žongliranja, Male škole gladijatora te večernje borbe vinkovačkih gladijatora. Osim toga, moći ćemo uživati u pub kvizu, jahanju i novoj nagradnoj igri, a cijeli spektakl bit će zaokružen večernjim koncertom Orion Full Banda.

„Pozivam sve Vinkovčanke i Vinkovčane da dođu na ovaj prostor koji je od centra udaljen 500 metara, dovedite sve koje znate, a pogotovo djecu koja će imati što vidjeti“, rekao je Jureta i zahvalio svim suradnicima u projektu – Gradskom kazalištu „Joza Ivakić“, Gradskoj knjižnici, Srednjoj strukovnoj školi, Poljoprivredno šumarskoj školi te Zdravstvenoj i veterinarskoj školi dr. Andrije Štampara.

Direktorica vinkovačkih Novosti, Marija Gerovac, rekla je kako su prošle godine park Lenije i njegove stoljetne krošnje položile prijemni ispit na Ljetnom kinu, a 4. srpnja ove godine očekuju novu zabavu.

„Sadržaj o kojemu pričamo je vrlo bogat i vjerujemo da će svi koji toga dana dođu u Lenije imati što vidjeti, zabaviti se i pogledati kako su to Vinkovci izgledali davno prije“, istaknula je Gerovac.