Objavljeno u Vijesti, 23.03.2019.

Dan narcisa u Vinkovcima

Zavod za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije i Klub žena liječenih na dojci „Una“, koji djeluje kao sekcija Lige protiv raka Vinkovci, provodi uz logističku podršku Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci, danas s početkom u 10 sati u središnjem gradskom parku zajedničku javnozdravstvenu akciju prodaje narcisa povodom Dana narcisa – dana posvećenog oboljelima od raka dojke.

Organizator ove manifestacije koja se održava u svim gradovima u Hrvatskoj koji imaju klubove žena liječenih i operiranih na dojci jest Europa Donna Hrvatska, a suorganizatori su Hrvatsko senološko društvo, Hrvatsko onkološko društvo i Hrvatska liga protiv raka.

Glavni nositelj programa obilježavanja Dana narcisa u Vinkovcima je Klub žena liječenih na dojci „UNA“, koji pod vodstvom predsjednice Mirjane Pešec, djeluje kao sekcija Lige protiv raka Vinkovci, kojima će se pridružiti liječnici iz Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije, učenici Zdravstvene i veterinarske škole dr. Andrije Štampara i volonteri Lige protiv raka Vinkovci, te na štandu u središnjem gradskom parku dijeliti promotivne materijale Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke i narcisima simbolično naglasiti važnost ove javnozdravstvene akcije.

“Ovom akcijom nastoji se podići svijest žena o potrebi odlaska na redovite preglede dojki s ciljem učinkovitije prevencije raka dojke. U Hrvatskoj rak dojke ima, nažalost, visoku stopu pojavnosti i mortaliteta. Kod nas obolijeva svaka 11. žena, odnosno godišnje obolijeva oko 2.600 žena, a umre oko 1.000 žena. Najčešće obolijevaju žene iznad 50. godine života, iako ni žene u mlađoj dobi nisu pošteđene ove opake bolesti. Nažalost, rak dojke nije moguće spriječiti, pa je stoga vrlo važno što ranije otkriti bolest. Bolest je izlječiva ako se dijagnoza postavi u početnom stadiju i ispravno liječi. Rak dojke nije moguće spriječiti, pa je stoga vrlo važno što ranije otkriti bolest. Bolest je izlječiva ako se dijagnoza postavi u početnom stadiju i ispravno liječi. S obzirom na današnje mogućnosti rane dijagnostike, žene moraju spoznati važnost redovitih kliničkih i mamografskih pregleda koji im mogu spasiti život: ako se rak dijagnosticira u ranom stadiju, postoji velika mogućnost izlječenja” istaknula je predsjednica Kluba Mirjana Pešec.

Od 2006. godine se u Hrvatskoj provodi Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke, a obuhvaća žene od 50. do 69. godine života koje se pozivaju na mamografski pregled dojki. Ovom prilikom se treba podsjetiti na rizične čimbenike za rak dojke, a to su: • pojava raka dojke u bližoj obitelji • starija dob • rana prva menstruacija i kasna menopauza • odgađanje rađanja i manji broj poroda • pretilost i fizička neaktivnost, te nezdrave navike

Prilikom samopregleda treba obratiti posebnu pozornost na slijedeće znakove:

• promjene u veličini, obliku ili položaju bradavice • kvržice, zadebljanje, promjene na koži • istaknutije vene, upala ili osip • krv ili iscjedak iz bradavice.

Ako žena osjeti bilo koji od navedenih simptoma, odmah se treba javiti svom liječniku.

“Danas sav prihod koji dobijemo od naših sugrađana donirat ćemo za kupnju linearnog akceleratora za jednokratno značenje pri samoj operaciji. Imamo zaista velik humani cilj i držite nam fige da uspijemo”, dodala je Pešec.