Objavljeno u Vijesti, 25.01.2020.

Dan mimoza obilježen i u Vinkovcima

Diljem Europe se od 20. do 26. siječnja obilježava Europski tjedan borbe protiv raka vrata maternice, pa tako i u Hrvatskoj. Na inicijativu Hrvatske lige za borbu protiv raka i Udruge “Zdravka”, Hrvatski sabor je proglasio treću subotu u siječnju Danom mimoza, odnosno Nacionalnim danom borbe protiv raka vrata maternice. Tako se kod nas već trinaestu godinu u nizu obilježava Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice. Tim događanjem Hrvatska se priključila brojnim europskim zemljama kao jedna od članica Europske udruge protiv raka vrata maternice, koji je značajan javnozdravstveni problem u svijetu i kod žena je po učestalosti na četvrtom mjestu.

U Europi svake godine oboli oko 60.000 žena, a umre oko 30.000. U Hrvatskoj svake godine oboli oko 300 žena, a umre ih više od 100. I u našoj županiji svake godine oboli 15-tak žena i toga broja nekoliko žena i umre.

To se svakako ne bi trebalo događati s obzirom da su poznati rizični faktori i priroda bolesti, a postoje i sjajne mogućnosti sprječavanja i ranog otkrivanja raka vrata maternice. Stoga su danas u središnjem gradskom parku članovi Lige protiv raka Vinkovci, Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije i Zdravstvene i veterinarske škole dr. Andrije Štampara Vinkovci, s ciljem podizanja svijesti javnosti o veličini javnozdravstvenog problema raka vrata maternice, kao i o važnosti njegove prevencije i ranog otkrivanja, proveli javnozdravstvenu akciju povodom Dana mimoza.

U sklopu ove javnozdravstvene akcije dijelili su promidžbene zdravstvene publikacije i na taj način pokušali motivirati žene da se redovito javljaju izabranom ginekologu i obavljaju pregled.

“U 99,7% slučajeva uzrok raka vrata maternice je dugotrajna infekcija visokorizičnim HPV-om koji se prenosi spolnim putem. Protiv HPV-a postoji cjepivo za zaštitu od nastanka infekcije i zaštitu od razvoja zloćudnih promjena stanica vrata maternice. Bolest se sporo razvija i potrebno je razmjerno dugo razdoblje između infekcije i nastanka raka, tijekom kojeg imamo vremena za preventive preglede i jednostavan i bezbolan probirni test kojim se ova bolest može otkriti dok se još nisu razvile zloćudne promjene, ili u njihovoj ranoj fazi. Dakle, postoji sigurna, jednostavna i dostupna zaštita od raka vrata maternice. Ovakvim akcijama upravo želimo motivirati žene na obavljanje redovitih pregleda”, istaknuo je predsjednik Lige protiv raka Vinkovci dr. Dražen Švagelj.

Inače, dani prevencije raka vrata maternice često se povezuju s mimozama i biserom mudrosti. Cvijet mimoze izabran je za nacionalni simbol prevencije raka vrata maternice jer mimoza u mnogim kulturama simbolizira ženu, slobodu, emancipaciju i osjećajnost, a samim time što cvjeta u ledenim uvjetima pokazuje i snagu i otpornost koju bi svaka žena trebala imati kad je u pitanju vlastito zdravlje. Biser mudrosti simbolizira važnost znanja i brige o vlastitom zdravlju, te važnost primjene preventivnih pregleda u zaštiti od raka vrata maternice, ali i ženstvenost. Stoga je upravo zato taj izraz i simbol uzet kao zaštitni znak Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice. Građani su ovom prilikom, mogli poduprijeti borbu protiv ove opake bolesti, odnosno sudjelovati u ovoj akciji kupnjom svježih mimoza.