Objavljeno u Vijesti, 16.03.2019.

Dan Gardijske oklopno mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske

Povodom Dana Gardijske oklopno mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, danas je na parkiralištu iza Hotela “Slavonija“ organiziran Taktičko – tehnički zbor naoružanja i opreme pripadnika Hrvatske vojske, a građani su imali priliku vidjeti Tenk M84, Borbeno vozilo pješaštva BVP M80, haubica 122 mm D-30, Borbeno oklopno vozilo BOV-3 20/3, Mini bez pilotna letjelica BL „SKYLARK“, MRAP M-ATV, Australski splav.

“Našim sugrađanima smo odlučili prikazati Taktičko-tehnički zbor i pokazati im glavna sredstva koja mi koristimo u svakodnevnom radu. Osim toga, pokazat ćemo im i kraće situacijske vježbe, tako da vide dio sposobnosti kojima raspolaže ova postrojba. Cilj ovog događaja je živjeti sa svojim sugrađanima. Kada imamo Dane otvorenih vrata, naši sugrađani dolaze u vojarnu, no ove godine smo odlučili napraviti preokreti i izaći u centar grada i svima pokazati dio ovih sposobnosti i sredstava koje imamo“, pojasnio je brigadir Mijo Validžić, zapovjednik gardijske oklopno-mehanizirane brigade hrvatske kopnene vojske.

Tijekom Taktičko – tehničkog zbora, u 13 i 15 sati pripadnici Gombr upriličili su i prikaz vježbe „Sposobnosti Hrvatske vojske u provedbi zadaća urbanih operacija“ . Sama vježba je bila prikaz dijela sposobnosti borbe urbane operacije, ali i demonstracija borilačkih vještina koje su potrebne da bi postrojbe imale sposobnosti djelovanja u miru i ratu.

“Danas smo pokazali mogućnosti vojno-obavještajne satnije iz sastava naše brigade. Pokazali smo nekoliko disciplina, a to je dubinsko djelovanje naših izvidnika, urbane operacije, besposadni sustavi, analitički element i elektroničko djelovanje. Cilj ovakvih vježbi je svladavanje protivnika sa što manje uporabe sile i bez straha, a često se vodimo i starom poslovicom – Svaki dobro uvježbani i opremljeni vojnik svladava svaku prijetnju bez straha od poraza“, rekao je bojnik Mario Maslov, zapovjednik vojno-obavještajne satnije gardijsko oklopno-mehanizirane brigade koja je u sastavnom dijelu hrvatske kopnene vojske.

Izložene primjerke i vježbu naših vojnika pratio je i gradonačelnik Ivan Bosančić koji je napomenuo kako naši građani vole znati da je naša vojska spremna i da uvijek imamo nekoga tko nam stoji na raspolaganju. “Moram pohvaliti naše vojnike koji nam u svakom događaju i svakoj manifestaciji izađu u susret i pomognu. I naši građani i mi koji radimo na tom polju volimo kada zajedno s nama odrađuju sve zadaće unutar grada. Naša je želja da vojska svake godine izađe ovako u centar grada i pokažu nešto novo, da djeca to dožive, da vidimo koliko su spremni i koliko dobru opremu imaju. Mislim da je ovo jedna lijepa sinergija građana i Hrvatske vojske“, rekao je Bosančić.