Objavljeno u Vijesti, 11.05.2018.

Cvjetni korzo i Sajam EU projekata na Orionu

Na Sajmu su predstavljeni brojni projekti, a želja je aktivirati novu manifestaciju u ponudi grada koja će ojačati brend Vinkovaca kao Najstarijeg naselja u Europi

U Vinkovcima je, u sklopu Europskog tjedna, od 6. do 13. svibnja obilježena manifestacija Dani otvorenih vrata EU projekata. Organizirane su bile razne aktivnosti i prigodni programi, a u pješačkoj zoni našeg grada održan je i Sajam EU projekata na Orionu te Cvjetni korzo.

U sklopu Europskog tjedna i uz podršku Europske komisije, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije organiziralo je Dane otvorenih vrata EU projekata. Dani otvorenih vrata EU projekata predstavljaju način na koji se Hrvatska ove godine uključila u širu kampanju koju provodi Europska komisija pod nazivom Europe in My Region'', a čiji je cilj informirati građane o projektima koje Europska unija financira diljem Europe. Cilj ove manifestacije, koja traje od 6. do 13. svibnja, je predstaviti projekte koji su svojom uspješnom provedbom dali doprinos razvoju lokalnih zajednica u područjima kao što su energetika, istraživanje i razvoj, kultura, obrazovanje, poduzetništvo, zaštita okoliša, ruralni razvoj, socijalna uključenost, turizam i drugo.

I u našem gradu obilježen je EU tjedan, pa je tako u središtu Vinkovaca održan "Sajam EU projekata na Orionu", u organizaciji Grada Vinkovaca, Agencije za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA i Tehnološkog parka Vinkovci.

Sajam je svečano otvorio gradonačelnik Ivan Bosančić. ”Svjesni smo koliko je sredstava došlo do naših obrtnika, našeg gospodarstva i do svih onih koji su korisnici raznih projekata i to je ono što želimo u budućnosti. Želimo da naš proračun intenzivno raste zahvaljujući dobrim projektima i angažmanu djelatnika Gradske uprave, djelatnika Razvojne agencije VIA i djelatnika koji kroz udruge i civilnog društva doprinose razvoju grada Vinkovaca. Neka sajam bude poticaj svima onima koji razmišljaju da uđu u određene projekte i na taj način pridonose razvoju grada”, izjavio je gradonačelnik.

Svrha Sajma je istaknuti važnost EU fondova u gradu Vinkovcima te predstaviti cjelogodišnji rad Grada, Agencije i svih Nositelja projekata koji djeluju na području Grada i Županije. Sajam je nastao iz želje za aktiviranjem još jedne manifestacije u ponudi grada Vinkovaca koja će ojačati brend Vinkovaca kao Najstarijeg naselja u Europi.

Dobrodošlicu svim izlagačima i posjetiteljima poželjela je i Mirta Štrk, direktorica Razvojne agencije VIA, koja je istaknula: ”Cilj ovakvih manifestacija je povećanje vidljivosti EU projekata, ali isto tako i poticaj svima da se informiraju o načinima kako bi se mogli uključiti u projekte koji se provode u gradu i u županiji, o mogućnostima koje se mogu iskoristiti u okviru raspoloživih EU sredstava, a možda i da se odluče promijeniti zanimanje u voditelja projekta ili stručnog suradnika na projektu jer i te prilike financiramo kroz neke od projekata''. Na Sajmu su predstavljeni mnogi projekti koji su provedeni ili su trenutno u provedbi na području grada, uz druženje s građanima te njihovo uključivanje kako bi se na konkretnim primjerima upoznali s funkcioniranjem fondova EU. Kao popratan događaj ovom Sajmu bitno je spomenuti Cvjetni korzo te prvu izložbu dječjih radova na temu „I ja sam zvjezdica EU“.

Cvjetni korzo U organizaciji udruge Vinkovački karneval u pješačkoj zoni održana je i manifestacija Cvjetni korzo. Sudjelovalo je rekordnih 17 dječjih skupina iz Vinkovaca i okolice, a djeca su zajedno sa svojim učiteljicama i odgojiteljicama izradila razne kostime i rekvizite koje su na svojim nastupima prezentirali roditeljima i građanima. Osim veselog raspoloženja, dječji trag mogao se vidjeti i na likovnim uradcima na stablima u parku Trga Josipa Šokčevića.

Na manifestaciji su sudjelovale razne skupine koje su imale posebno osmišljenu točku za taj dan. Tako je Gradski puhački orkestar grada Vinkovaca svojim nastupom u grad donio zvuke klarineta, flaute, trombona i saksofona. Udruga osoba s invaliditetom Bubamara odglumila je vesele suncokrete u nadi da se i ostali građani okrenu prema boljem sutra za osobe s invaliditetom. OŠ Zrinskih Nuštar - područna škola Marinci predstavila je veselu pjesmicu u kostimima maslačka, a cilj je bio potaknuti što više ljudi na promišljanje o zaštiti prirode. OŠ Stjepana Antolovića iz Privlake razveselila je gledatelje svojom točkom rasplesanih cvjetova, a sličan nastup je imao i DV Cvjetnjak koji je otpjevao zanimljivu i kreativnu pjesmicu. Djeca iz DV Bajka otpjevala su pjesmu ''Čestitka majčici'' i time čestitala majkama njihov dan te podsjetila koliko su važne u našim životima. Plesove Međimurja i cvjetne korake izveo je Folklorni ansambl Lisinski, a DV Kosjenka se predstavio veselom pjesmom o cvijeću. DV Srce Marijino pokazao je svoje kostime malih žutih cvjetića te je zaplesao uz pjesmu ''Tvoja ljubav'', dok je DV Eden predstavio pjesmicu o breskvi. Djeca iz Dječjeg doma Sv. Ana otpjevala su pjesmu Tratinčice, a DV Naša radost Buđenju prirode. Dječji vrtići Stribor i Pčelica imali su slične nastupe jer su pjevali pjesme i plesali na temu proljetnog cvijeća. Bubamare, pčelice, ptice, sunce i vjetar svojim nastupom donijela su djeca iz DV Lenije, o visibabi su govorila dječica DV Budućnost, a DV Vladimir Nazor predstavio je modričaste cvjetove zvončića.