Objavljeno u Vijesti, 07.05.2019.

Cibalia proslavila 100. rođendan!

Hrvatski nogomet dobio je još jednog stogodišnjaka! Nakon splitskog Hajduka, vinkovačka Cibalia također je zakoračila u svoje drugo stoljeće. Bezbroj je tu bilo uspona i padova, pobjeda i poraza, radosti i tuge, onih više ili manje lijepih trenutaka.

Proslava pod sloganom “Probudi se grade moj, uskoro će 100”, u organizaciji Ultrasa, traje od početka godine, a danas je održan glavni dio obilježavanja ove velike obljetnice ponosa Vinkovaca i okolice, kluba koji je osnovan davne 1919. godine pod imenom Građanski športski klub Cibalia Vinkovci. Povodom rođendana kojim je Cibalia postala drugi stogodišnjak u Hrvatskoj, u našemu gradu upriličeno je nekoliko događaja.

Cibalijini vjerni Ultrasi tako su najprije na Gradskom groblju položili vijence i zapalili svijeće, nakon čega je za nebesko-plavi klub u crkvi sv. Euzebija i Poliona služena sveta misa. Simbolično, u 19:19 sati u pješačkoj zoni otkrivena je i spomen ploča na mjestu gdje je nastao Građanski športski klub Cibalia. Spomenutim događajima nazočio je i gradonačelnik Ivan Bosančić koji nije krio ponos te je ovom prilikom istaknuo:

“Čestitke svima koji vole Cibaliju i koji vole grad na Bosutu. 100 godina tradicije nije mala stvar niti u sportu niti u bilo čemu drugome, a mi se možemo podičiti da smo 100 godina u nogometu, da u nogometu Vinkovci i Cibalia nešto znače, da imaju svoje ime i prezime i na taj način svim Vinkovčanima, svim Ultrasima i svima onima koji vole Vinkovce i Cibaliju čestitam jubilarni 100. rođendan i nadam se da ćemo vrlo brzo doći u prvoligaško društvo gdje i zaslužujemo biti“.

Proslava je nastavljena u dvorištu Gimnazije gdje su sve navijače, ljubitelje kluba te ostale građane zabavljali Jale, Filip Matijević, T.S. San i The Karambol.

Slavlje će se, vjerujemo, nastaviti dugo u noć uz pjesmu, ples i sjećanje na sve one lijepe trenutke koji su obilježili nas i naš grad. Međutim, obilježavanje 100. rođendana se i nakon ovoga dana nastavlja dalje. Svaka prvenstvena utakmica do kraja sezone prilika će biti za slavlje, a vrhunac proslave očekuje nas 1. lipnja kada će u posljednjem ovosezonskom kolu Cibalia ugostiti Bedem i tom prilikom proslaviti osvajanje prvog mjesta i plasman u 2. HNL. Taj dan priključit će im se i Vinkovački lađari spektaklom na Bosutu. Svemu će prethoditi promocija filma “Stoljeće je iza nas” koji će, uz prigodnu svečanost proslave 100 godina kluba, biti prikazan u petak 31. svibnja. Za 6. lipnja planirana je i revijalna utakmica legendarne generacije iz 1982. godine.