Objavljeno u Vijesti, 01.12.2018.

Upaljena prva adventska svijeća

U programu Adventa u Vinkovcima večeras je na velikom adventskom vijencu u središnjem gradskom parku upaljena prva adventska svijeća. Uz prigodna čitanja i poruke prvu adventsku svijeću upalili su župljani Župe sv. Vinka Pallottija koji su u park iz svoje župe došli u procesiji prošavši kroz grad uz molitvu i pjesmu.

Za katolike Advent je vrijeme priprema za Kristov dolazak, a adventski vijenac s četiri svijeće simbolizira četiri nedjelje Došašća. Prva svijeća koja se pali svijeća je nade i iščekivanja, druga svijeća je svijeća mira s porukom pomirenja sa svima, treća svijeća je svijeća radosti i veselja, a četvrta svijeća ljubavi. Postoji i tumačenje prema kojemu četiri svijeće u vijencu označuju četiri godišnja doba, odnosno četiri razdjelnice u ljudskoj povijesti: stvaranje, utjelovljenje, otkupljenje i svršetak. Pa je prva svijeća nazvana prorokova svijeća, druga betlehemska, treća pastirska, a četvrta svijeća anđela.

Prvu svijeću upalila je desetogodišnja Pia Tolušić, a poruku uz Došašće i nadolazeći Božić uputio je pater Ilija Sudar, župnik Župe sv. Vinka Pallottija.

“Drago mi je da je u većini naših gradova Došašće povezano s onim što jest, dakle s vjerom pa tako i mi imamo Advent u Vinkovcima. To je lijepo, ta procesija iz župa koja kroz grad ide pjevajući i moleći do ovoga mjesta gdje palimo adventske svijeće. Te svijeće, tekstovi koje čitamo i pjesme koje pjevamo potiču nas da još čvršće prionemo uz ono što je poziv i proroka, poziv i Isusa Krista, da svoja srca oslobodimo od onoga što ne valja, da nam ne otežaju kako se ne bismo mogli ustati sa zemlje i malo podići prema nebu i prema čovjeku. Dakle to je ta lakoća srca koju daje Bog, a mi jedni drugima moramo pomoći da Bog dođe u naša srca”, istaknuo je pater Ilija Sudar.

Među onima koji su procesiju dočekali uz adventski vijenac bio je i gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić. “Pred nama je Došašće i mislim da s ovom prvom svijećom trebamo, kako je i rečeno, otvoriti srca da nam se ispune s ljubavlju, s nadom, s vjerom i da ova četiri tjedna provedemo u ljubavi i veselju sa svojim bližnjima jer to je nešto što nam je svima potrebno. Mi smo i grad i narod koji živi vjeru, koji živi svoju tradiciju i to i jeste jedini način da napredujemo u budućnosti, da imamo ljepšu sljedeću godinu. Kada smo svi zajedno, kada se kroz ovo vrijeme Došašća ispunimo ljubavlju, ispunimo nadom za bolje sutra, vjerujem da će nam svima biti puno lakše i jednostavnije ostvarivati svoje rezultate, ali isto tako i dočekati Božić na najbolji mogući način kako to mi i radimo u našim vinkovačkim domovima”, istaknuo je gradonačelnik Bosančić.

Dobro raspoloženje u vinkovačkoj pješačkoj zoni večeras je nastavljeno je i nakon svečanosti paljenja prve adventske svijeće. Pod kupolom Vinkovčane zabavlja Zsa Zsa, ugostiteljska ponuda je šarolika, kao i ponuda Božićnog sajma, a na ulazu u klizalište popriličan je red. I drugoga dana Adventa u Vinkovcima, Vinkovčani svih generacija uživaju u odličnom ozračju Ledenog Oriona, programa koji je organizirao Grad Vinkovci.