Objavljeno u Vijesti, 25.08.2020.

55. Vinkovačke jeseni u obliku prilagođenom epidemiološkoj situaciji

Jubilarne 55. Vinkovačke jeseni zasigurno su trebale biti vrhunac kulturnog života u ovom dijelu Hrvatske i regije, s najviše događanja do sada i mnoštvom sadržaja za sve ljubitelje tradicijske kulture. Međutim, kako je epidemija koronavirusa pomrsila mnogo planova, ni ovogodišnja manifestacija nije ostala pošteđena. Kontinuitet održavanja neće biti prekinut, Vinkovačke jeseni će biti održane, ali u nešto drugačijim okolnostima.

Novonastala situacija uzrokovana koronavirusom ne dopušta održavanje ovogodišnjih Vinkovačkih jeseni u obliku na koji smo već naviknuli. No, iako je velik broj događaja otkazan, to ne znači kako Vinkovci na kratko neće i ove godine biti velika pozornica izvornog hrvatskog folklora. Planirani događaji bit će prilagođeni epidemiološkoj situaciji, a što sve možemo očekivati medijima su danas predstavili gradonačelnik Ivan Bosančić, Direktorica Novosti Marija Gerovac i Tajnik ZAKUD-a Stjepan Đurković.

„U ovim okolnostima morali smo se svi zajedno prilagoditi te učiniti sve da se 55. Vinkovačke jeseni održe, ali u okolnostima gdje ćemo uspjeti ispoštovati sve mjere te za sve sudionike i posjetitelje učiniti jednu sigurnu situaciju kako ne bi došlo do neželjenih posljedica“, rekao je gradonačelnik Bosančić.

55.Vinkovačke jeseni pod sloganom „Curo draga iz sokaka moga“ bit će održane od 17. do 20. rujna isključivo kroz otvorenje i mimohod u kojemu će sudjelovati KUD-ovi iz naše županije. Osim toga, snimateljska ekipa Jeseni obići će diljem Hrvatske sve one KUD-ove koji su trebali doći te ih kroz jednu video razglednicu ipak uključiti u ovogodišnju manifestaciju. Naime, snimateljska će u razdoblju od 27. kolovoza do 4. rujna posjetiti sve hrvatske županije i snimiti kratke filmove o tradicijskoj kulturi i običajima svakog kraja koji će biti prikazani kao dio prilagođenog programa Svečanog mimohoda 55. Vinkovačkih jeseni. Na taj način cijeloj će Hrvatskoj biti dočarano sve ono što su Vinkovci htjeli pokazati na svome trgu.

Svečano otvaranje će biti upriličeno na trgu, glumci i svi koji budu sudjelovali su uglavnom iz Vinkovaca, gostiju će biti u manjem obujmu i očekuje se do 150 ljudi koji će biti u gledalištu. Mjerit će se temperatura, osigurat će se maske i dezinfekcijska sredstva. U mimohodu u nedjelju sudjelovat će oko 30 KUD-ova iz naše županije, uz osiguran prijevoz. Neće biti zajedničkih velikih kola, neće biti velikih kontakata između samih KUD-ova i KUD-ovi između sebe neće se moći miješati. Slavonski sokak će biti u jednom izmijenjenom obliku i služit će isključivo za prodaju naših autohtonih proizvoda, a očekuje nas i revija konjskih zaprega ulicama najstarijeg europskog grada.

„S obzirom da znamo da nije moguće održati sva ona događanja kako je to do sada bilo, puno će toga izostati te vas molim da budemo odgovorni i učinimo da i ove Vinkovačke jeseni prođu bez posljedica. U tom vremenu bit će posebne mjere u središtu grada, morat ćemo ograničavati broj gledatelje, a svi mi koji sudjelujemo u ovoj manifestaciji moramo biti posebno odgovorni jer ćemo tako pomoći gradu, Vinkovačkim jesenima i svima onima koji će sudjelovati u njima“, istaknuo je Bosančić predstavivši Poletov autobus oslikan logom i motivima Vinkovačkih jeseni koji će diljem Hrvatske promovirati Vinkovce i Vinkovačke jeseni.

„Mislim da će se svatko u prometu okrenuti za njim i prepoznati otkud ovaj autobus ide. Zasigurno jedna lijepa promocija“, dodao je.